Ovo je prvo korišćenje #selfie na Instagramu

Prvi selfie zvanično je načinjen 16. januara 2011. godine, a sada je ova sve učestalija vrsta fotografija – autoportreta sastavni deo svake društvene mreže proglašena za reč godine od strane čuvenog engleskog Oksfordskog rečnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2013.

21:10

Default images

Sudeći po Instagramu, jennlee je bio prvi korisnik ove aplikacije koji je tagovao ovu fotografiju kao selfie, ali ona naravno nije bio prvi korisnik koji je postavio selfie.

Fotografija je načinjena 16. januara 2011. godine a u komentarima je tagovana 27. januara – istog dana na koji je Instagram uveo hashtags.

Kompanija je izjavila da je više od 57 miliona postova na Instagramu tagovano kao #selfie od tada.

Pretpostavlja se da je ova reč prvi put upotrebljena 2002. godine na jednom internet forumu u Australiji. Džudi Persal navodi kako se haštag #selfie pojavio prvi put na sajtu Flickr 2004. godine, ali je u širu upotrebu ušao tek 2012. godine.

Vremenom se od ove reči razvilo još nekoliko kovanica na englskom jeziku, kao što su: "helfie" (fotografije sopstvene kose), "welfie" (fotografije na kojima se vidi autor/ka dok vežba), "drelfie" (fotografija alkoholisanog autora), "bookshelfie" (fotografija na kojoj se vidi i knjiga koju autor/ka čita)...

Selfi - stvar trenda ili narcisoidnost?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: