LŠ: Čarobna Barsa ponovo šampion!

Fudbaleri Barselone novi su prvaci Evrope, pošto su u finalu Lige šampiona savladali Mančester junajted sa 3:1 (1:1).

Izvor: B92

Subota, 28.05.2011.

20:35

Default images

Katalonci su bili dominantni tokom najvećeg dela meča i zasluženo su došli do četvrte titule šampiona Evrope, a prethodno su bili najbolji 1992, 2006. i 2009. godine.

Vodeći gol dao je Pedro, potom je izjednačio Runi, ali su Mesi i Vilja u drugom poluvremenu osigurali trijumf timu Pepa Gvardiole.

U prvih desetak minuta utakmice tim Aleksa Fergusona duže je držao loptu u nogama, a prva polušansa propuštena je u osmom minutu, kada je posle dubinske lopte golman Valdes izbio loptu ispred Runija.

Barsa je potom došla do daha, spojili su nekoliko dodavanja, ali su šuteve Vilje izblokirali Vidić i Ferdinand. Karakterističnom igrom kratkih pasova Katalonci su preuzeli kontrolu nad sredinom terena, a prva velika šansa na utakmici viđena je u 15. minutu – Vilja je dodao do Ćavija, koji centrira sa desne strane, a Pedro je utrčao iz drugog plana i sa 5m poslao loptu pored desne stative.

Četiri minuta kasnije Ćavi je pronašao Vilju na ivici kaznenog prostora, a udarac 29-godišnjeg centarfora završio je malo pored gola. Isti igrač je dva minuta kasnije šutirao iskosa sa desne strane, ali Van der Sar je uhvatio loptu.
Barselona je superiorna, a stopostotnu šansu sprečio je Vidić fantastičnim klizećim startom nad Mesijem.

‘Crveni đavoli’ odolevali su sve do 27. minuta, ali Barsa tada stuže do zasluženog vođstva – akciju je počeo Inijesta, Ćavi je maestralnim dodavanjem proigrao Pedra Rodrigesa, a on je sa 10-ak metara pogodio bliži ugao Van der Sarovog gola (1:0).

Pritisak tima Pepa Gvardiole splasnuo je posle vodećeg pogotka, a Junajted je iz prve iole povezanije kombinacije stigao do izjednačenja u 34. minutu – Runi je odigrao dupli pas sa Gigsom, a zatim je fantastičnim udarcem pogodio gornji desni ugao Valdesovog gola (1:1). Ponovljeni snimak pokazao je da je velški fudbaler bio u ofsajdu prilikom Runijevog dodavanja.
Do kraja poluvremena Inijesta je imala dva solidna udarca, a najbolju šansu Barselona je propustila u 43. minutu – Mesi je predrbilao Vidića i dodao do Vilje na desnoj strani, on je pokušao da mu je vrati na petercu, ali je Argentinac zakasnio za delić sekunde.

Prvu izglednu priliku u drugom poluvremenu propustila je Barsa u 52. minutu, kada je Dani Alveš šutirao posle dodavanja Mesija, ali je Van der Sar odbranio.

Ipak, samo dva minuta kasnije Katalonci ponovo stvaraju prednost – Leo Mesi primio je loptu na 20-ak metara od gola, napravio korak, niko ga nije napao, a on je sa ivice kaznenog prostora šutirao i postigao gol (2:1). Utisak je da je Van der Sar bio loše postavljen, ali i da Vidić i Evra nisu reagovali na vreme, verovatno zato što Mesi obično pokušava driblinzima da dođe do gola.
Engleski tim nije uspevao da parira Kataloncima na sredini terena, pa je Barselona stvorila još nekoliko dobrih prilika. Prvo je Van der Sar zaustavio udarac Mesija u 63. minutu sa 15m, zatim je Argentinac pokušao petom posle asistencije Alveša, a Fabio je izbacio loptu, da bi se talas napada Barselone okončao udarcem Inijeste koji je Van der Sar odbranio.

Junajted nije mogao da drži loptu duže od nekoliko sekundi, a Nani je postao tragičar tek što je ušao u igru – Buskec mu je oduzeo loptu u kaznenom prostoru, dodao je do Davida Vilje, a on je fantastičnim udarcem sa ivice šesnaesterca savladao Van der Sara (3:1).

Potom je ekipa Aleksa Fergusona zaigrala za nijansu bolje, a Runi je šutirao preko gola. Junajted je organizovao nekoliko solidnih akcija, ali nije stvorio stopostotnu priliku.
‘Crveni đavoli’ možda su oštećeni u 79. minutu, kada je lopta pogodila u ruku Davida Vilja u kaznenom prostoru. Gigs je podigao ruke tražeći jedanaesterac, ali sudija Kasai nije pokazao na ‘belu tačku’.

Do kraja meča Junajted je stvorio jednu polušansu preko Ernandesa, ali Meksikanac nije dobro primio loptu.

To je treća titula prvaka Evrope za Barselonu u poslednjih pet godina. I pre dve godine Katalonci su imali istog rivala u finalu, a tada je Barsa slavila sa 2:0 pogocima Etoa i Mesija.

Mančester junajted – Barselona 1:3 (1:1)
Runi 34 – Pedro 27, Mesi 54, Vilja 69

Barselona: Valdes – Alveš (Pujol 88'), Abidal, Maskerano, Pike – Buskec, Ćavi, Inijesta – Pedro (Afelaj 90), Vilja (Kejta 86'), Mesi.
Mančester junajted: Van der Sar – Fabio (Nani 69'), Evra, Ferdinand, Vidić – Karik (Skols 76'), Park, Gigs, Valensija – Runi, Ernandes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: