Kun

Malo je fudbalera koji su u eri Lionela Mesija i Kristijana Ronalda uspeli da steknu kultni status kao što je to učinio Serhio Aguero.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2021.

14:30

Kun
Foto: Profimedia

Fudbal je u sredu ostao bez još jednog vrhunskog majstora. Zbog zdravstvenih problema karijeru je u 33. godini završio Serhio Kun Aguero.

Argentinac je otišao bez preterano velike pompe, kao što mu je bila i karijera. A oni koji su ga gledali mogli su da vide na delu jednog od najboljih napadača svih vremena.

Aguero ima skoro pa tipičnu životnu priču za agrentinskog fudbalera. Krenuo je sa dna, iz najvećeg siromaštva, a stigao je do fudbalskog Olimpa.

Roditelji su mu bili praktično deca kada su ga dobili. Otac Leonel je imao 19, a majka Adrijana 17 godina.

Pošto mu je otac bio maloletan (po argentinskom zakonu 21 godina), Sergio je morao da ponese majčino prezime, pa se zbog toga ne preziva Del Kastiljo, nego Aguero.

Tokom porođaja njegove majke, Serhiju je slomljena ključna kost, pa je proveo nekoliko nedelja u bolnici.

Majka je bila sve vreme s njim, retko je spavala noću plašeći se da joj neko ne ukrade bebu, što se nažalost često dešavalo u toj bolnici.

Otac mu je radio razne poslove kako bi izdržavao sve brojniju porodicu, od pekare, preko građevine do amaterskog fudbala.

U julu 1989. godine obradovao je porodicu kupivši mali televizor u boji, na kojem je mali Serhio gledao japanski crtani film "Kum-Kum".

Zahvaljujući njemu dobio je nadimak koji nosi i danas – Kun.

"Moj nadimak je drugačiji u poređenju sa većinom sportista. Odrastao sam ceneću to što sam jedinstven. Ne dešava se svakog dana da sportista dobije nadimak po liku iz crtanog filma", rekao je Aguero. Serhio je fudbal počeo da igra kao šestogodišnjak u dečjoj ligi Belgrana.

Tu su ga primetili skauti Lanusa, ali je mogao da postane član kluba samo ako plati članarinu i kupi dres.

Leonel del Kastiljo nije imao novca za to. Iz istog razloga Kun nije mogao da se priključi ni Kilmesu.

Nastavio je da igra za male timove "Prvi maj" i "Loma alegre" sa kojima je osvojio nekoliko trofeja i stigao u klub "Los Primos" (Rođaci).

Međutim, Kun nije dugo ostao neprimećen. Sportski novinar Eduardo Gonsales, koji je vodio emisiju o Independijenteu, pričao je o Kunu svom prijatelju advokatu Hoseu Mariji Astarloi.

Astarloa se u tom periodu zainteresovao za investiranje u fudbal i otkupio sto odsto prava na 17-godišnjeg Urugvajca Dijega Forlana.

"Došao sam u Atletiko Madrid upravo da bih igrao s njim. Prvi put sam ga video na televiziji u Argentini, kada je debitovao kao 15-godišnjak za moj bivši tim Independijente. Dečak je stajao naspram muškaraca. Postigao je gol na derbiju i ja sam skočio sa kreveta", rekao je svojevremeno njegov bivši saigrač Forlan.

U novembru 1998. Astarloa je ponudio Aguerovim roditeljima novu kuću sa velikim dvorištem, dve spavaće sobe i prostranim dnevnim boravkom uz mesečni džeparac, za stopostotna prava na predstavljanje Kuna u narednih deset godina.

Serhiovi roditelji su pristali, a nekoliko dana kasnije trener Avgustin Balbuena je odveo Kuna na trener mladog tima Independijentea. Već u januaru zaigrao je na prestižnom turniru u Balkarseu, na kojem je godinu dana ranije najbolji igrač bio dečak iz Njuels Old Bojsa Lionel Mesi, sa tri gola u finalu protiv Rasinga.

Aguero je postigao šest golova na četiri utakmice, ali je njegov tim u polufinalu naleteo upravo na Njuels.

Tada je ovu ekipu predvodila zvezda u usponu Lenadro Depetris, koga je sa samo 11 godina uzeo italijanski Milan.

Međutim, Depetris se izgubio u Italiji pa je do pre nekoliko godina igrao u trećoj ligi Argentine.

Aguero je nastavio da se razvija u Independijenteu, pa je njegova porodica dobila novu kuću, a on upisan u prestižnu školu "Alto Sol".

Njegova majka je u međuvremenu počela da radi kao čistačica, kao ne bi trošila novac od agenta jer je smatrala da on pripada samo Kunu.

Serhio je već privukao pažnju najvećih argentinskih klubova, pa je u aprilu 2000. direktor Independijenteove akademije Nestor Rambert zaposlio njegovog oca Leonela u klubu, kako bi vezao Kuna za Independijente jer po zakonu nije mogo da potpiše ugovor sa 11-godišnjakom.

Tim potezom se oslobodio pritiska Boje Juniors i River Plejta. Nekoliko dana potom popularni dnevnik Ole je pisao o Kunu koji je dao svoj prvi intervju u karijeri.

"Rambert mi dozvoljava da igram gde želim. Mogu da šutiram kojom god nogom želim, da postižem pet, šest golova po utakmici. Ako su dvojica defanzivaca ispred mene, ja ih obiđem. Volim to",
rekao je Serhio Aguero. Dve godine kasnije Aguero je golom u poslednjem minutu protiv Rosarija doneo mladom timu Independijenteu titulu šampiona Argentine.

Na jesen 2002. stigla je ponuda iz Juventusa za 14-godišnjeg Serhija. Porodici je ponuđen stan u Torinu i dolazak jednog od roditelja sa Kunom.

Astarloa je ubedio Leonela i Adrijanu da je selidba u Italiju u tim godinama rizičan potez za njihovog sina, iako se složio da bi novac od Juventusa rešio njihove životne probleme.

Sledećeg dana, Serhiovi roditelji su obavestili Juventus da Kun ostaje u Independijenteu.

U aprilu 2003. Asterloa je prepustio svoja agentska prava na Aguera agenciji koja je kontrolisala karijeru Maksija Lopesa i Maksija Rodrigesa.

Aguerova porodica se preselila u dvospratnu kuću, a Kun je dobio ugovor sa Najkijem.

Tri dana posle njegovog 15. rođendana u junu, dobio je poziv trenera Oskara Ruđerija da trenira sa prvim timom Independijentea.

Kun se našao na terenu sa igračima kojima je nekoliko godina ranije dodavao lopte iz auta na utakmici.

"Kada je stigao u Independijente, rekli su mi da u akademiji imamo fenomen. Jednog dana sam ga pozvao da trenira sa prvim timom i on je sve ubio. Odmah me ubedio", rekao je bivši trener Independijentea Oskar Ruđeri.
Foto: Profimedia
Aguero je postao cimer defanzivcu Rubenu Salini i rezervnom golmanu Lukasu Molini u timskom hotelu, a tokom večere je sedeo za istim stolom sa Federikom Insuom i Lukasom Pusinerijem, koji je mesec dana kasnije otišao u Rusiju, gde je 2004. optužen da je proneverio 2,5 miliona dolara od Saturna.

"Ono što me zapanjilo je da stariji igrači za večerom pričaju o svemu osim o fudbalu",
priznao je Aguero jednom prilikom.

"Bio sam u Rosariju, došao sam na odmor iz Barselone. Nekoliko dana pre toga sam napunio 16 godina i sanjao sam da ću debitovati za prvi tim. Znao sam da je to samo pitanje vremena, ali mi nije umanjivalo želju. Te subote sam gledao poslednje kolo argentinskog šampionata, Independijente – San Lorenco. Slabo se sećam same utakmice, ali dobro pamtim trenutak kada su prikazali dečaka koji je mojih godina i koji debituje za Independijente. Tada je komentator rekao da ima 15 godina i da je najmlađi igrač u istoriji argentinske lige",
opisao je Lionel Mesi u svojoj autobigrafiji kada je prvi put čuo za Aguera.

Aguero je ušao 20 minuta pre kraja meča umesto Emanuela Rivasa, nekoliko puta je nadmudrio defanzivce San Lorenca, ali nije uspeo da spreči poraz svog tima od 1:0.

Navijači ipak nisu obratili previše pažnje na 15-godišnjeg debitanta jer je taj meč bio oproštajni za Gabrijela Milita, koji je trebalo da pređe u Real Madrid, ali nije prošao medicinske preglede pa je završio u Saragosi.

Za Kuna je najvažniji trenutak dana bilo to što ga je uživo gledala njegova majka Adrijana, koja se godinama borila sa anemijom. Sedela je na klupi sa trenerima.

Do kraja te godine Serhio je igrao za drugi tim, da bi ga u januaru 2004. u prvu ekipu vratio novi trener Hose Pastoris. Bilo je to u jeku strastvene javne rasprave da li bi deca trebalo da igraju sa odraslim fudbalerima.

Pastoris je rekao da mu je kod Kuna važan njegov kvalitet, ne godine. Aguero je čak dobip šansu u elitnom Kopa Libertadores, gde je takođe postao najmlađi debitant.

Ubrzo posle 16. rođendana odigrao je ceo meč protiv Atletiko Rafaela. Kun se spremao da potpiše prvi profesionalni ugovor, ali je rano ujutru 2. avgusta 2004. Partoris umro od infarkta. Nije potpisao ugovor.

Nije imao mnogo vremena da upozna novog trenera Danijela Bertonija, jer je otputovao sa mladom reprezentacijom Argentine na šampionat Južne Amerike u Paragvaju.

Saigrač mu je bio Papu Gomes, buduća zvezda Serije A. Aguero je igrao sjajno, ali je Argentina poražena od Kolumbije u polufinalu.

"Bio je to sramotan turnir. Kasnije smo saznali da su za Kolumbiju igrali 20-godišnjaci, a ne 16-godišnjaci! Sećam se kako su nemilosrdno tukli Aguera, bilo je užasno",
žalio se selektor Migel Angel Toho.

Dva meseca kasnije Aguero se našao na čuvenom Monumentalu, gde je osam godina ranije sa ocem gledao finale Kopa Libertarodes.

Pre meč sa drugim timom Riverom primetio je trenera svoje ekipe Pedra Monsona da vidno nervozan puši cigare.

"Nemoj toliko da puši, nemoj da se nevriraš. Postići ću dva gola i pobedićemo", rekao mu je Aguero.

Aguero je dao jedan gol, asistirao za drugi i Independijente je pobedio 2:1. "Volim trikove, volim da zasenim. Dribling i bacanje protivnika na leđa su ono čemu život služi. Ako ostvarim ono što želim, onda ću obeležiti drugačiju eru fudbala. Ja sam Če Gevara modernog fudbala".

Tri dana kasnije Monson je zamenio Bertonija na mestu trenera prvog tima i on je odmah ubacio Aguera u prvi tim za meč sa Estudijantesom.

Do sedmog minuta Independijente je gubio 2:0, ali sredinom prvog poluvremena Aguero je dočekao Insuin pas na tri metra ispred kaznenog prostora, fintama je zbunio dvojicu defanzivaca, a onda zakucao loptu pod prečku gola Martina Erere, koji se vratio u Argentinu iz Fulama.

U sledećoj utakmici postigao je jedini gol svog tima, ali je na naredni čekao šest meseci.

Početkom 2005. je zajedno sa Lionelom Mesijem igrao za mladu reprezentaciju, da bi mu potom na treningu A selekcije stradalo koleno u duelu sa Gabijem Militom.

Zbog operacije je zamalo propustio U17 prvenstvo Amerika, ali se oporavio i dao gol na prvoj utakmici što mu je donelo poziv u U20 tim za Svetsko prvenstvo.

Kun je bio najmlađi igrač tima, pa se iznenadio kada ga je na početku trening kampa radio novinar zvao za intervju.

Na SP je uglavnom ulazio kao zamena za 20-godišnjeg napadača Argentinos Juniorsa Gustava Obermana (Kluž, Kaseljon, Kordoba).

Ipak, to je bilo dovoljno da oduševi sportskog direktora Atletiko Madrida Tonija Munjosa.

U finalu protiv Nigerije je izborio penal koji je realizovao Lionel Mesi.
Foto: Profimedia
U Argentinu se vratio za zlatnom medaljom i imao sjajan start sezone, pa je stigao do Maradonine TV emisije zajedno sa Dijegom Simeoneom i Esekijelom Lavecijem.

U emisiji je pevao pesmu "Želim da se zauvek divim Maradoni", a tu je upoznao njegovu najstariju ćerku Janinu, svoju buduću suprugu.

Nekoliko nedelja kasnije dao je gol protiv Rasinga u derbiju Avaljanede, a potom dobio i prvi crveni karton u karijeri.

Od prvog minuta meča sa Tiro Federalom, vezista Erman Basualdo je uradao Kuna po nogama i napravio penal koji je pogodio vezista Frutos.

Basualo se još više razbesneo pa je pljunuo Aguera.

"Nisam više mogao da ga podnesem, pa sam ga uvredio",
priznao je Kun u svojoj autobiografiji.

Obojica su dobila po žuti karton. Trener Independijentea je odmah reagovao i napravio izmenu kako bi izbegao isključenje Aguera.

Dok je izlazio sa terena Basualdo mu je dobacio da izlazi jer se uplašio.

Kun ga je odgurnuo zbog čega mu je sudija pokazao crveni karton.

Naredne sezone Aguero je postizao gol na svakoj drugoj utakmici, pa je Maradona insistirao da ga pozovu u reprezentaciju za Mundijal 2006.
Foto: Profimedia
Te godine su ga tražili najbogatiji klubovi Evrope, od ruskog Dinama iz Moskve do londonskog Čelsija.

Međutim, u aprilu Aguero je prešao u Atletiko Madrid za 23 miliona evra.

Nakon što je ovo objavljeno, Kun se vratio u Argentinu na meč protiv lokalnog Olimpa.

Pre utakmice zamolio je sudiju Dijega Abala da mu ne da žuti karton jer bi dobio suspenziju i tako propustio oproštajni meč na stadionu Independijentea.

"Nemoj da napraviš faul i nećeš dobiti žuti",
rekao mu je Abal.

Već u prvom minutu dobio je udarac od defanzivca Maksima Lukasa, ali nije reagovao, već je asistirao za vodeći gol.

Bližilo se poluvreme kada je Kun udario Havijera Paesa, dok je ovaj pokušavao da ga obiđe na levom krilu.

Paes je pao, a Abal je odmah pokazao Agueru žuti.

"Zaplakao sam na terenu. Bilo me je sramota suza, ali nisam mogao da ih zaustavim. Proveo sam pola života u Independijenteu i nisam mogao da se oprostim od navijača pre odlaska u Atletiko"
, rekao je Aguero.

U drugom poluvremenu je naterao golmana Karlosa Rou da igra rukom van kaznenog, zbog čega je isključen.

Četiri minuta kasnije Aguero je iz penala koji je sam iznudio postigao svoj poslednji gol za Independijente.
Foto: Profimedia
Ostatak priče znate – zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu, trofej Lige Evrope sa Atletiko Madridom, a onda istorijski gol u 94. minutu za prvu titulu šampiona Engleske za Mančester siti posle više od 40 godina.

"Uživao sam u njegovoj igri. Podsetio me na Romarija. Aguero je agresivan, igra na nekoliko način. Napada, kreira, brani. Kao bivši napadač, želeo bih da istaknem da Aguero ima neverovatan dribling. Kada dribler dribla ispod svoje noge oslonca, skoro je nemoguće oduzeti mu loptu. Takav dribling imaju samo posebni igrači. Uživao sam u njegovoj igri isto kao što sam uživao u poseti muzeju Prado", rekao je 2007. trener moskovske Lokomotive Anatolij Bišovec.

Crtice


* Nadimak Kun je dobio po omiljenom japanskom crtanom filmu
* Sa 15 godina je postao najmlađi igrač u istoriji Independijentea, argentinske lige i Kopa Libertarodes
* Osvajao je U20 dva puta, na turnirima na kojima je bio najbolji strelac i najbolji igrač.
* Aguero je u karijeri postigao 297 golova na 518 utakmica u domaćim takmičenjima, 63 na 109 nastupa u UEFA takmičenja i 42 gol na 101 utakmici za Argentinu

* Samo su Mesi (80) i Gabrijel Batistuta (54) dali više golova za Argentinu od njega (41).
*
Aguero ne voli vrućinu i voleo je kišu u Mančesteru koja mu je pomagala da zaspi Atletiko Madrid
* Postigao je dva gola u pobedi nad Barselonom 4:2 u martu 2008, a potom još dva u trijumfu 4:3 tačno 12 meseci kasnije
* Osvojio je Ligu Evrope 2010, sa dva ključna gola u gostima protiv Sportinga u četvrtfinalu
* Dao je 74 gola u pet sezona u LaLigi, a u sezoni 2010/2011 je dostigao 20

Mančester siti
* "Aguerooooooooo! Kunem vam se, nikad više nećete videti ništa slično", urlao je komentator Martin Tajler kada je u 93:20 minutu utakmice sa Kvins Park Rendžersima u maju 2012. godin Aguero postigao gol za prvi titulu Sitija od 1968.
* Oba het-trika u Ligi šampiona postigao je u dresu Sitija, jedan za veliki preokret protiv Bajerna.
* Bio je najbolji strelac Premijer lige u sezoni 2014/2015 sa 26 golova
* Postao je peti igrač koji je postigao pet golova na jednoj utakmici u Premijer ligi. Protiv Njukasla u oktobru 2015. za preokret sa 0:1 na 6:1
* U novembru 2017. je 178. golom postao najbolji strelac u istoriji Sitija. Oborio je 78 godina star rekord, a njegov iznosi 184 gola
* Postigao je više golova od Tjerija Anrija i Frenka Lamparda u Premijer ligi. Više od njega su dali samo Endi Kol, Vejn Runi i Alan Širer

Barselona
* Za Barsu je odigrao pet utakmica i postigao jedan gol, protiv Real Madrida 17. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: