Autoput ili Stanojević vol. 2?

Posle mesec i po dana pauze nastavlja se fudbal u Srbiji "jakog" imena - Linglong Superliga.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Petak, 05.02.2021.

09:00

Autoput ili Stanojević vol. 2?
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Da li smo uželeli takmičenja?

Odmorili smo malo od vikend tenzije "večitih", povremenih saopštenja, povika na sudije svih klubova iz lige, pa i golova, nekad lepih poteza...

Od danas kreće da se kotrlja lopta u zemlji od Subotice do Surdulice, u ligi u kojoj će skoro trećina timova ispasti (šest), šest će se boriti za tri mesta u Evropi, a dva za titulu.

Pa da krenemo od vrha, gde branilac trofeja šampiona Crvena zvezda ima devet bodova više od Partizana.

Deluje da je tim Dejana Stankovića stavio jednu ruku na pehar, ali niko nikad nije proglašen šampionom posle prvog dela sezone.

Ni velika razlika nije garancija, što najbolje znaju Vladimir Petrović Pižon/Ratko Dostanić i Miodrag Božović kada su im praktično "oteli" šampionske lovorike Aleksandar Stanojević i Marko Nikolić.

Crvena zvezda

credit image & photo: Nikola Mitic / STARSPORT
Zvezda je na prvi pogled jača nego jesenas.

Ove zime na "Marakanu" stigli su kao najveće pojačanje Filipo Falko (Leče), još jedan igrač iz Italije Aksel Bakajoko (Inter) i vratio se Slavoljub Srnić.

Ostala je samo bez Ričmonda Boaćija (bez kluba), Veljka Simića (Vojvodina), Stefana Hajdina (Voždovac) i Srđana Spiridonovića (Genčlerbirligi), pa je okosnica tu, uz mali zdravsteni problem Aleksandra Kataija koji će biti van takmičarskog ritma još minimum mesec dana.

Činjenica je da su pripremne utakmice jedno, a takmičarske drugo, ali je Zvezda bila više nego uverljiva u mečevima sa Šljonskom (4:0), Akademijom Pandev (4:0), Ufom (1:0) i na kraju krajeva sa Šahtjorom (0:0) kada joj je izmakao trijumf.

Imaju crveno-beli "lepu" razliku i odličnu šansu da ispišu klupsku istoriju ako postanu četvrti put najbolji u Srbiji, što ranije nikada nisu, mnogi bi rekli i autoput s obzirom na ogromnu prednost za srpske uslove.

Međutim, ne smeju da se opuste i zaborave da nije bilo tako davno kada su gubili "već viđene" šampionske lovorike, 2010. i 2017. godine.

Partizan

foto: Starsportphoto ©
Baš je prvi put ekipu iz Humske do preokreta vodio Aleksandar Stanojević, sada takođe trener Partizana.

Uspeo je da podigne crno-bele, iskoristi kikseve Zvezde i u direktnom duelu u Humskoj prigrabi trofej.

Može li opet to da uradi?

Sada će imati bar duplo teži zadatak nego tada jer Zvezda ne ispušta bodove u "malim utakmicama" i preuzela je primat u Srbiji, za razliku od tih godina kada je Partizan vladao.

Partizan nije bio aktivan na transfer tržištu u januaru, vratio je Marka Živkovića (Voždovac), bitnijih odlazaka nije bilo, pa će biti zanimljivo videteti da li je i koliko napravio pomak.

Ako pogledamo pripremne mečeve videćemo da su crno-beli delovali solidno, ako se izuzme težak poraz od Rubina (5:2), uz trijumfe nad Zaglebjem (2:1), Desnom (1:0) i Ruhom (1:0).

Kao što smo rekli – sve se to briše i u prvenstvu će se videti prava slika...

Borba za Evropu

Photo:Nenad Mihajlovic/Starsport
Na polu je Vojvodina, ukoliko već podelimo dve karte "večitima".

Tim Nenada Lalatovića bliži je "večitima" nego konkurentima za evro-vizu, ako gledamo kontinuitet i igrački kadar.

Osvajač Kupa Srbije je ušuškan i ne bi trebalo da ima problema da zadrži treće mesto, uz pokušaj ako mu se otvori nešto više.

Iza je Čukarički koji će tražiti poslednju vizu, naravno ako neko ne napravi senzaciju u nacionalnom kupu, zajedno sa Spartakom, Proleterom i Radničkim.

Deluje da će to biti trka u dvoje - Čuke i Nišlija, koje deli pet bodova, ali niko ne bi smeo da otpiše najprijatnija iznenađenja iz Subotice i Novog Sada.

Opstanak

foto: Irfan Licina/Starsportphoto ©
Kada pogledamo da šest ekipa ispada samim tim je ugroženo skoro pola lige.

U najtežem položaju su "fenjeraš" Bačka i Mačva i ukoliko se spasu to će biti veliki podvig.

U nešto boljem položaju su Rad i Zlatibor, ali kako se nisu pojačali u velikoj meri biće im veoma teško.

Tačno ispod crte su Napredak i Inđija, a malo iznad njih Javor i Novi Pazar i verovatno će se voditi borba do samog kraja.

Mirniji su Mladost, Metalac i Voždovac, ali niko iz te grupe od Zlatibora i Rada neće lako odustati.

"Super" trka

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Zato nas čeka verovatno najuzbudljivija trka poslednjih godina u Superligi.

Tri pitanja su pred nama u Superligi - titula, Evropa i opstanak.

Samo neka fokus bude na terenu, a ne vanfudbskim stvarima na šta su nas navikli u ligi koja nosi naziv "Super".

Možda nije toliko kvalitetna, mnogi će pre gledati Premijer ligu u LaLigu, ali je naša i uvek će nam biti "ispred nosa".

Neka teren bude jedino merilo i trka krene - 3, 2, 1...

Priredio: Miloš Simanović
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: