LE: Junajted i Ajaks za trofej i Ligu šampiona!

Posle izuzetno dramatičnih revanša polufinala, Mančester Junajted i Ajaks igraće 24. maja na 'Stadionu prijateljstva' u Solni u finalu Lige Evrope.

Izvor:

Četvrtak, 11.05.2017.

21:00

LE: Junajted i Ajaks za trofej i Ligu šampiona!
Getty Images

Ekipa Žozea Murinja eliminisala je Seltu zahvaljujući pobedi u Vigu u prvom meču (1:0), posle remija u revanšu 1:1 (1:0), ali je malo nedostajalo da španski predstavnik šokira Old Traford u šestom minutu nadoknade.

Tim našeg Nemanje Radoje, koji je odigrao 68. minuta za goste, nije imao ni sreće u poslednjim trenucima susreta – pošto Jon Guideti nije lepo primio nešto jaču loptu, pa Šveđanin u nastavku nije mogao lepo da je zahvati i pošalje je u praznu mrežu Serhija Romera.

Prethodno je Mauran Felaini u 17. minutu doneo prednost 'Crvenim đavolima', ali Selta nije odustajala od napada, da bi bila nagrađena u 85. minutu kada je Fernando Ronkalja dovodi na prag ogromnog iznenađenja.

Ronkalja se četiri minuta kasnije našao u obračunu na sredini terena, zbog čega je dobio direktan crveni, ali je, iz ove perspektive, u daleko većem problemu Junajted jer je i Erik Baji, takođe zbog udaranja protivnika, zaradio direktno isključenje.

S druge strane, još dramatičnije i neizvesnije bilo je u Lionu, gde domaćin ipak nije uspeo da nadoknadi velikih 4:1 iz Amsterdama protiv 'Kopljanika' – 3:1 (2:1).
Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani
Nije delovalo ni da će imati šanse jer Kasper Dolberg doveo goste do prednosti u 27. minutu, ali se sve naglo promenilo u poslednjih 120 sekundi igre u prvom poluvremenu.

Aleksander Lakazet je najpre uspešno realizovao penal u 45. minutu, da bi već u sledećem napadu centaršut Nabila Fekira pretvorio u totalni preokret.

Nastavili su 'Lavovi' u istom ritmu od prvog sekunda nastavka, konstantno su bili u ili oko kaznenog Ajaksa, ali su promašivali šansu za šansom, svaku bolju od prethodne.

I, taman kada je delovalo da promene rezultata neće biti, Rašid Gezal uz dosta sreće smešta loptu kroz noge Andrea Onane u 81. minutu za najavu potpune ofanzive Francuza.

Međutim, nije im pomoglo ni isključenje Nikija Vergevera u 84. minutu, pošto ni nove tri odlične prilike nisu uspeli da pretvore u pogodak koji bi im doneo dodatnih 30 minuta fudbala i produžio nadu za plasman u veliko finale.

Old Traford: Sreća poslala Junajted u finale

Getty Images
Gosti su neočekivano počeli da prete od samog starta, da bi prvu veliku priliku imali pre isteka desetog minuta – Jago Aspas lepo je zalomio rivala na ulasku u kazneni, sa desne strane iskosa, i napravio sebi prostor za udarac.

Lepo je gađao, visoko je poslao loptu, ali je Serhio Romero još lepšom paradom poslao u korner.

Nastavila je ekipa iz Viga da preti, ali je to ostavilo previše prostora domaćima – koji već u 17. minutu stižu do prednosti.
Getty Images
Markus Rašford povukao je loptu ka sredini i poslao idealan centaršut na drugu stativu, odakle usamljeni Mauran Felaini smešta loptu uz stativu u mrežu – 1:0.

Pokušala je Selta odmah da odgovori i da se vrati u meč, ipak – sem pokušaja Pabla Pedra Ernandesa, odnosno Danijela Vasa iz slobodnog udarca većih uzbuđenja nije bilo.

Selta je do odlaska na odmor propustila još jednu veoma dobru šansu da stigne do izjednačenja, odnosno na pogodak od prolaza u veliko finale, ali je Aspas u 42. minutu sa pet metara, posle prodora i centaršuta Piona Sista, poslao loptu pored gola Ramera.
Getty Images
Kao i na početku meča, Selta je posle povratka sa odmora ponovo bila ta koja je bila konkretnija, još jednom je prvi zapretio Aspas udarcem sa distance, ali nedovoljno opasno da se savlada argentinski golman 'Crvenih đavola', dok je sličan ishod bio posle pokušaja Jona Guidetija nekoliko minuta kasnije.

Junajted je u 64. minutu mogao i definitivno da rezerviše kartu za Solnu, kada je Rašford pobegao čuvarima, ali je bio previše iskosa kako bi uspešno uspeo da prebaci loptu preko istrčalog Serhija Alvareza koji dobro reaguje.

Delovao je da će Junajted uspeti da sačuva minimalnu prednost i mirno ode u Solnu, ali se sve promenilo posle pogotka Fernanda Ronkalje u 85. minutu 1:1.

To je bio samo uvod u onovo što se događalo na centru, kada je Erik Baji dobio direktan crveni zbog udaranja protivnika, ali je zbog slične reakcije ranije u svlačionicu morao i strelac jedinog pogotka za goste. Junajted je zaigrao čvršće kako bi na bilo koji način sačuvao minimalnu prednost, ali su imali i mnogo sreće u šestom minutu nadoknade – kada Guideti u poslednjim trenucima susreta nije uspeo lepo da primiri nešto jaču loptu, dok Romero nije bio na gol crti.

Olimpik Park: Ajaks jedva spasao 'živu glavu'

Getty Images
Tamo gde su stali pre sedam dana na stadionu 'Johan Krojf', Lion i Ajaks nastavili su u istom ritmu i od starta revanša, da bi domaći posle svega 120 sekundi imali odličnu šanu preko Aleksandera Lakazeta, ali njegov pokušaj glavom odlazi pored stative.

Kao i na Trafordu, ovakav način igre 'Lavova' omogućio je 'Kopljanicima' da totalno iskoriste svoje trkačke sposobnosti, pa je ubrzo bilo jako opasno i pre golom Entonija Lopesa.

Upravo je golman Liona najzaslužniji što njegova ekipa i dalje ima kakve-takve šanse da se nada velikom preokretu – pošto je najpre zaustavio Amina Junesa u situaciji 1 na 1 u 14. minutu, a deset minuta kasnije bio je uspešniji i od Hakima Zijeha, izbacivši njegov šut u korner.
Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani
Međutim, samo tri minuta kasnije domaćima nije bilo spasa – Junes je poslao pravovremen pâs do zahuhtalog Kaspera Dolberga, a devetnaestogodišnji napadač gostiju divnim lobom pokazao zašto važi za jednog od najtalentovanijih napadača Evrope – 0:1.

Delovalo je da će Ajaks u prvom poluvremenu revanša rešiti sve brige oko prolaska u finale, ali, posle nove propuštene šanse, sve se promenilo u dva napada.

Lakazet je u 45. minutu rutinski realizovao penal, koji je prethodno napravljen upravo nad njim, da bi u sledećem napadu sa druge stative smestio centaršut Nabila Fekira u praznu mrežu za totalni preokret – 2:1.
Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani
Lion je, očekivano, nastavio sa napadima po startu nastavka, a Ajaks je delovao dosta pogubljeno u uvodnih deset minuta. Ipak, nisu kažnjeni zbog 'ispadanja' u odbrani, dok su domaći najbliži novom golu bili posle pokušaja Muktara Dijakabija, ali je njegov udarac glavom u 51. minutu lako uhvatio Andre Onana.

Ajaks je do 70. minuta uspeo da se odupre pritiscima rivala, posle dve izmene trenera gostiju, kao i da zapreti preko Dolberga, ali je malo falilo da ga nespretnost odbrane košta neugodne situacije. Nekoliko puta su se 'Kopljanici' međusobno napucali, a lopta se odbila u idealnu šansu za Fekira, međutim – krilni napadač Liona očajno zahvata loptu u šalje je pored gola.

Lion nije odustao od napada, da bi mu se to isplatilo u 81. minutu, kada je Rašid Gezal iskoristio očajno postavljanje holandske ekipe i sa desetak metara, doduše uz ogromnu dozu sreće, od koleno štopera Ajaksa poslao loptu kroz noge Onane za totalnu dramu u poslednjih desetak minuta – 3:1.
Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani
Stvari su se za ekipu iz Amsterdama dodatno zakomplikovale odmah potom jer je Nik Virgeven morao da pravi faul, zbog čega je isključen u 84. minutu, a Ajaks je u preostalih deset minuta jedva izbegao produžetke i dodatnu dramu.

Domaći su opravdano bili očajni pošto je glavni arbitar odsvirao kraj, pošto su u razmaku od samo tri minuta propustili dve odlične šanse za dodatnih 30 minuta.

Jedan od tragičara jeste dvostruki strelac Lakazet, čiji udarac u 87. minutu odlazi preko prečke, dok je još bliži da zatrese mrežu bio Maksvel Korne – poslavši loptu tek nekoliko centimetara pored stative.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: