Užasan kraj velikog spektakla

Spektakularni i dugo najavljivani MMA događaj UFC 264 nije imao kraj koji smo priželjkivali.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

UFC 264 je za glavni događaj imao veliku borbu između Dastina Poirijea i Konora Mekgregora koja je završena pobedom Poirijea tehničkim nokautom posle prve runde.

Nije to bio kraj kakav smo zamišljali, čak i oni koji ne vole Konora Mekgregora nisu bili oduševljeni ishodom, jer je borba zaustavljena od strane doktora zbog toga što je Konor doživeo prelom noge.

To se dogodilo pred sam kraj, a odmah su se javili ljudi kojima se Mekgregor smejao zbog svojih povreda. Poput Rafaela dos Anjosa:

Javio se i Habib Nurmagomedov. Čovek koji nije baš u najboljim odnosima sa Konorom i čestitao Dastinu uz poruku:

"Dobro uvek pobeđuje zlo"

Možda je malo preterao, ali ne možemo reći da Konor nije naljutio mnoge. Čak je stigao da uvredi i Konorovu suprugu Džoli, komentarišući njen izgled i pozvao je k sebi, a kao odgovor dobio srednji prst.

Pre borbe je navodio da će Dastin iliti supruga Džoli Poirije na nosilima biti izneta iz oktagona, a upravo je on na nosilima iznet sa užasnom povredom noge dok poziva ljude na žurku.

"Karma nije k***a, nego ogledalo", prokomentarisao je Dastin nakon pobede.

Kada se već prisećamo te konferencije za medije pre borbe, navešćemo samo ovo postavljeno pitanje koje je postalo apsolutni hit:

Dejna Vajt je nagovestio još jednu borbu Konora i Dastina, jer, ruku na srce, ova se i nije završila lepo. Lom noge, povreda, baš i nije nešto što želimo ma koliko nam neko nije drag ili nešto slično.

Već sada možemo videti po internetu razne analize i jedna mi je privukla pažnju više od ostalih. Kada smo poslednji put pričali o borbi Konora i Dastina pričali smo o udarcima u nogu, tačnije u list.

Sada se isto desilo. Dastin je napadao i napadao, a Konor "čekirao" udarce i noga više nije mogla da izdrži pa je pukla u jednom momentu pod opterećenjem i Dastin je trijumfom rešio trilogiju...

"Gorka je to pilula... Dosta smo analizirali Dastinove borbe, recimo gledao sam kako se ponaša uz žicu protiv recimo Holoveja i tako smo saznali da se Dastin tu otvara za giljotinu, pa je Konor krenuo u napad. Vežbali smo to mnogo puta i onda bismo se posle toga vratili u centar oktagona i vreme posvetili boksu. Ja, lično, obožavam giljotine i Konoru je malo nedostajalo da prebaci nogu i zaključa gard kako bi jako stegao tu giljotinu i završio Dastina, ali je on sjajno menjao stranu i uz pameling prebacio težinu, opustio pritisak i izvukao se. Svidelo mi se kako je Konor izgledao u toj prvoj rundi. Tehnika je bila dobra, napadi su bili dobri i bilo je potrebno samo nekoliko saveta između rundi, nekoliko korekcija da sve bude kako treba i da Konor pobedi Dastina. A onda je noga pukla... ", rekao je trener Konora Mekgregora Džon Kavano.

Ukoliko pogledamo ovaj snimak ponovo, ali i neke druge po društvenim mrežama, videćemo da se Dastin dosta kreće i da ide u stranu nakon što "baci" taj udarac u list i onda usledi neka kombinacija ili nešto slično.

To je sve Džon Kavano znao, objasnio je da je Dastin levoruk i ukoliko se prisetimo dela ove analize sa čekiranjem udaraca, dobićemo jasnu sliku kako se Konor povredio i kako je slomio nogu.

Dastin je bio agresivan sa tim udarcima u nogu, videil smo i u prošlosti koliko to problema može da izazove i da su to udarci koje mrze čak i muj taj borci sa Tajlanda i često se setimo Krisa Vajdmena i Andersona Silve i srećom Konorova povreda je bila blaža.

Za kraj, prisetićemo se samo da je Dastin Poirije imao 1.500 značajnih udaraca i postao tek šesti kome je to pošlo za rukom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ono što je takođe privuklo veliku pažnju jeste borba Stivena Tompsona, popularnog Vonderboja i Gilberta Burnsa popularnog Durinja.

Durinjo je znao zašto je došao na UFC 264. Odlično se spremao i nije želeo sebi da dozvoli da prođe kao njegov zemljak Luke, koga je Vonderboj "upropastio" u onoj borbi.

Stiven Tompson je karatista i kikbosker i veoma nezgodan borac. Vrlo je fleksibilan i lagan na nogama pa ne samo što se odlično kreće već ume da borca izbaci iz ravnoteže tako što samo odjednom baci udarac prednjom nogom.

Kružni udarci zadnjom ili neki mavaši-geri bili su često kobni po njegove protivnike i na sve to je Burns bio spreman. U poslednjih osam godina jedino je on uspeo da tri puta u borbi sruši Vonderbojai da ga dole drži 7 minuta.

Pokušavao je Tompson da borbu održi na nogama, uspevao da ostane u klinču duže nego što smo to inače viđali od Burnsovih protivnika, ali je bilo tu raznih razmena i na podu, pogotovo ti "zečji udarci", oni sa kratkim zamahom koji su čak Vonderboju izmamili osmeh.

Bilo je priče i o nekoliko udaraca koje je Burns uputio u zadnji deo Tompsonove glave, ali daleko od toga da je to bio razlog njegovog poraza.

U ostatku večeri, možemo izdvojiti veoma ubedljivu pobedu Šona O'Malija nad Krisom Mutinjom. Borbu je pred sam kraj prekinuo Herb Din jer je Mutinjo dobijao ogroman broj udaraca u glavu i faktički mu je promenjen lični opis.

O'Mali je delovalo jako vešto i opasno u toj borbi, izbegavao je Mutinja bez ikakvih problema, dok mu je sa zadnje noge davao neke baš opasne udarce.

Takođe beležimo i brz nokaut Tue Taivase nad Gregom Hardijem, koji ne spada u grupu omiljenih boraca. Bivši NFL igrač ima zaista interesantnu karijeru i videćemo koliko će još dugo biti u UFC karavanu.

Brzo je poražen i Rajan Hol, što je zabolelo sve ljubitelje brazilske džiju-džitse, a poražen je i još jedan miljenik publike – Karlos Kondit od strane Maksa Grifina.

Njih dvojica su kasnije razmenili potpisane majice uz veliko poštovanje. Ipak je to Karlos Kondit...

Videli smo Dejnu Vajta koji je najavio još jedan okršaj ove dvojice. Takođe je napomenuo da se bonusi neće zadržati na 70.000 dolara kao što je to bilo za ovaj događaj, već se vraćaju na 50.000 dolara.

UFC u poslednje vreme ne povlači baš najbolje poteze i videćemo kako će na njih uticati sve što se događa i kakva nas budućnost u MMA čeka.

MMA ljubitelje sa ovih prostora najviše zanima stanje srpskih boraca, pa sa iščekivanjem čekamo odluku UFC za Aleksandra Rakića koji se od nedavno bori pod srpskom zastavom.

Srbija čeka svog šampiona...

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu