Petak, 22.08.2008.

18:34

Portugalska Liga Sagres 2008/2009

Izvor: B92

Default images

Nakon skoro četiri meseca pauze, ovog vikenda počinje nova fudbalska sezona u Portugalu. Iako je prethodna završena sa mnogo izvanstadionske bure, mnogo više nego što je bilo na terenu, ovo prvenstvo počinje relativno mirno, uz samo jednu dilemu: Pasoš Fereira ili Boavista u društvu najboljih.

Prošla sezona okončana je brojnim kaznama za “grehove” iz sezone 2003/04. Ništa čudno kada je Portugal u pitanju, ako se setimo 2004. godine kada je umesto Belenenseša iz lige ispao Žil Visente (oduzeto mu je 6 bodova) zbog nepravilne registracije Angolca Mateusa. Ta se sudbina dogodila i ove godine Belenensešu, koji nije otišao u Kup UEFA zbog “ slučaja Mejong”. Trostrukom uzastopnom šampionu Portu oduzeto je 6 bodova uz suspenziju trofejnog predsednika Nuna Pinta da Košte, koja je kasnije ukinuta. Uniao Leiria je takođe ostala bez bodova, mada je već ispala iz lige, kažnjeno je i nekoliko arbitara, ali je najgore prošla Boavista. Jedan od ukupno 5 šampiona Portugala(Benfika, Porto, Sporting i Belenenseš) je izbačen iz prve lige zbog nameštanja utakmica, ali je nakon ublažavanja kazni, pre svih Portu, i njihov gradski rival uložio žalbu, tako da se još uvek ne zna da li će u ligu biti vraćena Boavista ili Pasoš Fereira, koja je ispala “ na terenu” (u trenucima ispisivanja ovih redova stigla je i zvanična informacija da Pasoš Fereira ostaje prvoligaš!!!). Novi prvoligaši su Rio Ave i Trofense.

Na polju Lige šampiona bilo je možda čak i uzbudljivije. Benfika je “navukla” Gimaraeš da se žali na odluku UEFA da vrati Porto u Ligu šampiona nakon izbacivanja i to je naravno razljutilo čelnike šampiona, pa su se prijateljski odnosi sa Gimaraešom “zategli”, što se najbolje videlo u vraćanju sa pozajmice Brazilca Alana, prošle sezone jednog od najboljih u taboru crno-belih, a kao so na ranu došao je i sledeći potez Porta, da Alana pozajmi Gimaraešovom najvećem rivalu Bragi. Porto će i definitivno igrati u grupama Lige šampiona, kao i Sporting, dok Gimaraeš čeka revanš u Bazelu nakon 0:0 na Afonso Enrikešu. Sa druge strane, “potpaljivač vatre” Benfika će morati da se zadovolji učešćem u Kupu UEFA, a kako su igrali prošle sezone, trebalo bi da budu presrećni sa tom činjenicom.
U novoj sezoni će, za razliku od prošle, biti neuporedivo manje predstavnika nekadašnje SCG. Nakon prošlogodišnje navale Srba i Crnogoraca na Portugal, te Portugalaca na Srbiju, ovoga leta su se i jedni i drugi udružili u pohodu na Srbiju i Rumuniju. Najuporniji je bio Rapid iz Bukurešta, koji je doveo “ pola Portugala”, Crvena zvezda je dovela Brazilca Edgara iz Porta i Devića iz Belenenseša, Siniša Radanović i MIljan Mrdaković su napustili Gimaraeš nakon istorijskog plasmana u LŠ (Radanović se vratio u Hajduk iz Kule, Mrdaković otišao kod Tumbakovića u Kinu). Takođe bivši zvezdaši Stojković i Purović su nakon jedne sezone napustili Sporting i još uvek su bez kluba. Kada se tome dodaju još od zimus Gajić i Bosančić, te Sreten Sretenović, jasno je da “ naši” predstavnici u Portugalu ostaju samo Miloš Pavlović (Akademika), Nikola Milojević (Setubal), Milan Stepanov (Porto), kao i “ Montenegrino” Simon Vukčević (Sporting), dok je situacija još uvek nejasna sa mladim Kovačevićem iz obrenovačkog Radničkog, koji je na vratima Navala.

U novom prvenstvu trostruki uzastopni šampion Porto će ponovo biti glavni kandidat za titulu, mada će sigurno imati mnogo jaču konkurenciju u vidu dobro pojačanih Sportinga, Benfike i, pogotovo Brage, koja je napravila sjajan posao tokom leta.

Porto

Porto se prošetao kroz prošlo prvenstvo, imao je čak 14 bodova više od vice-šampiona Sportinga i to sa onih 6 oduzetih bodova. Šampion nije mnogo menjao svoj kadar. Od standardnih igrača klub su napustili Bosingva (Čelsi) i Paulo Asunsao (Atletiko Madrid), dok su dovedena neka kvalitetna pojačanja, medju kojima su najpoznatiji Kristijan Rodriges (Benfika) , Rolando (Belenenseš), te Argentinci Nelson Benitez (Lanus) i Tomas Kosta (Rozario Sentral). Ono što je definitivno sigurno, najveće pojačanje je ostanak glavnih zvezda tima Luća Gonzalesa, Lisandra Lopeza (prvi strelac lige sa 24 gola) i magičnog driblera Kvarezme od koga Inter I Murinjo neće odustati do poslednjeg dana prelaznog roka (31. avgust).
Sporting

Vicešampion i osvajač kupa Sporting je u svojim redovima zadržao sve najbitnije prvotimce, kao i mladog stručnjaka Paula Benta, kome se tokom sezone opasno drmala klupa, a nosiocima Žoau Mutinju, Migelu Velosu i Liedsonu su priključeni povratnici Rokembak (Midlsbro) i Kaneira (Valensija), te reprezentativac Helder Poštiga, koji je kao pozajmljen igrač Porta u drugom delu sezone igrao u Panatinaikosu. Pritom ne treba zaboraviti da će Bento moći da računa na napadače Derleia i Janika Đala, koji su propustili zbog povreda skoro celu prošlu sezonu. Mnogi predviđaju da će upravo Sporting biti najveći rival Portu, kako zbog jakog igračkog kadra, tako i zbog još dve činjenice. Prva je da je Sporting počeo redovno da pobeđuje “zmajeve” ( prošle sezone 3 puta, prvenstvo, Super kup i finale kupa), kao i u ovogodišnjem Super kupu 2:0 (golovima Janika Đala) , a druga da Sporting žarko želi titulu, koju nije osvojio od sezone 2001/2002, tada predvođen Laslom Belenjijem sa klupe i legendarnim Mariom Žardelom na terenu, koji je u toj sezoni postigao nestvarna 42 gola!!!

Benfika

Treći portugalski velikan, inače najtrofejnij klub u zemlji Benfika, najviše je menjala, što je i potpuno normalno nakon očajne prošle sezone u kojoj su “orlovi” zauzeli tek 4. mesto i ostali bez Lige šampiona, a samim tim bez velikih novčanih sredstava koja bi uplivala u klupsku kasu . Predsednik kluba Viera je na mesto sportskog direktora postavio svežeg fudbalskog “penzionera” i legendu kluba Rui Koštu, a ovaj je odradio odličan prelazni rok.

Nakon 3 trenera prošle sezone ( Fernando Santoš, Kamaćo I Fernando Čalana) novo prvenstvo će na klupi započeti bivši uspešni trener Valensije Kike Sančes Flores, najzvučnija pojačanja su takođe stigla iz zemlje aktuelnih evropskih prvaka, a to su Argentinac “Pablito” Aimar iz Saragose, Hose Antonio Rejes iz Atletiko Madrida i mladi Balboa iz Reala. Klub su još pojačali Žorž Ribeiro iz Boaviste, Ruben Amorim iz Belenenseša I Hasan Jebda iz Le Mana, a Rui Košta je angažovao i nekoliko mladih igrača iz Brazila, poput Sidneia i Rafaela Bastosa. Od bitnijih igrača otišao je samo Kristijan Rodriges u Porto, dok je mladi Amerikanac Fredi Adu pozajmljen Monaku.
Gimaraeš

Najprijatnije iznenađenje prošle sezone Gimaraeš je tek u finišu prelaznog roka koliko-toliko pazario na tržištu. Pored pomenutih Mrdakovića, Radanovića i Alana, klub su napustili prvi strelac Kamel Đilas (Selta) i najbolji štoper lige Žeromel, koji je pojačao bundesligaša Keln. Došlo je i do malih nesuglasica na relaciji predsednik Emilio Masedo – trener Manuel Kažuda, pa je tek pred sam početak prvenstva dovedeno nekoliko pojačanja, kao što su Gregori Arnolan i Venio iz Maritima, te Luiš Filipe i Nuno Asiš iz Benfike, a priča se da bi i predsednik Masedo mogao da ubedi Pedra Pauletu da nastavi da se bavi fudbalom i to baš u Gimaraešu. Klub iz prve prestonice Portugala ima još uvek aktivan rezultat pred revanš 3. kola kvalifikacija za LŠ u Bazelu i od dužine učešća u Evropi će mnogo zavisiti sezona kluba sa najvatrenijim navijačima u zemlji, koji bi “zapalili stadion” ako bi se ponovila sezona 2005/06, kada je Gimaraeš igrao u Ligi UEFA, ali i ispao iz prve lige.

Braga

Klub koji je do prošle sezone redovno imao “rezervisano” 4. mesto je Braga. Nakon promenljive forme i čestih promena trenera (njih šestorica za dve sezone) Braga je osvojila tek 7. mesto i zato su doveli brojna pojačanja. Najveće je sigurno na klupi. Žorž Žezus, čovek koji je u prethodne dve godine preporodio Belenenseš (finale kupa, peto mesto u ligi i Kup UEFA) pokušaće da pojačanu Bragu dovede možda i do borbe za titulu. Igračka pojačanja predvode Luis Agiar (Porto/Akademika), Alan (Porto/Gimaraeš), golman Eduardo (Setubal), Marsio Mosoro (Maritimo) i fenomenalni štoper Moises, koji je došao iz Flamenga (bio na pozajmici u Boavisti prošle sezone).

Ostali

Ostali timovi će se boriti uglavnom za opstanak, ali nas iskustvo iz prethodnih sezona uči da uvek u Portugalu ima prijatnih iznenađenja, kao što su bili Belenenseš, Pasoš Fereira, Gimaraeš i Maritimo. Uz sve to treba napomenuti da liga ima i novog sponzora, pa se umesto Bwin liga sada zove Liga Sagres!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

22 min

Podeli: