Tinejdžer Eksum ide direktno u NBA

Australijski tinejdžer Dante Eksum odlučio je da preskoči američki koledž sistem i izađe direktno na sledeći NBA draft.

Izvor: AK

Sreda, 29.01.2014.

12:25

Default images

Eksum ima 18 godina, igra u australijskoj srednjoškolskoj ligi, a procenjuje se da će biti izabran među prvih pet pikova.

Mladi australijanac je kao svog predstavnika izabrao Roba Pelinku, agenta Kobija Brajanta, koji je takođe iz srednje škole stigao u NBA i postao jedan od najboljih igrača svih vremena.

Ako bude izabran u prvoj rund drafta može očekivati ugovor od oko 5 miliona dolara u ruki sezoni, a veći ugovor obezbediće mu uticaj njegovog agenta. Eksum igra na poziciji plejmejkera i beka šutera, a već je reprezentativac Australije.

Pored Brajanta, najveće NBA zvezde koje su iz srednje škole došle direktno u NBA su LeBron Džejms, Kevin Garnet, Dvajt Hauard, Trejsi MekGrejdi, Amare Stodemajer, Džermejn O'Nil, Džej Ar Smit, Al Džeferson, Džoš Smit, Rašard Luis, Darijus Majls,

Australija je već dva puta imala prvog pika na NBA draftu, prvo je to bio Endru Bogut 2005. godine (Milvoki Baks), a potom i Kajri Irving 2011. (Klivlend Kavalirs). Irving ima i američko državljanstvo, ali je rođen u Melburnu.



Predstojeći draft biće jedan od najkvalitetnijih u poslednjih nekoliko decenija, a glavni favoriti za visoka mesta su centar Džoel Embidi, krilo Endru Vigins, krilni centri Džabari Parker i Džulijus Rendls, plejmejker Markus Smart, te krilo Aron Gordon, brat nekadašnjeg igrača Partizana Drua Gordona.

Sa prostora ex-Ju se najveće šanse daju Hrvatu Dariju Šariću (11. pik), potom Jusuf Nurlić iz BiH (20. pik), te naš Bogdan Bogdanović (26. pik).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: