Vilander za B92: Novak dominira svetom tenisa, igra kao na video igrici

Nekada najbolji teniser sveta, Šveđanin Mats Vilander, tokom posete Beogradu odvojio je vreme za razgovor za portal B92.

Izvor: Z. Kecman

Utorak, 14.05.2019.

17:00

Vilander za B92: Novak dominira svetom tenisa, igra kao na video igrici
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

On je na terenima TK "Green Bay" imao druženje sa talentovanim dečacima i devojčicama, sa kojima je razemnivao i poene, a potom je razgovarao sa novinarima o aktuelnim temama u tenisu i Novaku Đokoviću.

Vilander je u naš glavni grad stigao u ponedeljak i u razgovoru za B92 i TV Prva rekao je da mu je ovo prvi boravak u Srbiji.

"Ovde sam da bih promovisao Eurosport i pokrivanje predstojećeg turnira na Rolan Garosu. Takođe, u sredu idem u Rumuniju da na promociju i tamo. Nikada ranije nisam bio u Srbiji", počeo je priču Vilander za B92.

Naravno, bila su neizbežna pitanja o tome ko je favorit na predstojećem turniru u Parizu. Šveđanin kaže da najveće šanse ima najbolji teniser sveta.

"Novak je prvi favorit. Prvo, zato što je osvojio Madrid. Sada zna da može da osvoji turnir, a drugo, mislim da Rafa Nadal trenutno ne igra tako dobro. Njegovo samopouzdanje nije na najvišem nivou. Novak sada ima to samopouzdanje, Nadal ga nema. Sa svim tim na umu, mislim da je Novak jasan favorit", kaže Vilander.

Novak ima mnogo kvaliteta u svojoj igri, ali bilo je zanimljivo čuti šta se Matsu najviše dopada kada je Novak na terenu.

"Sada najviše kod njega cenim, a što mislim da je veoma dobro, mada se to možda neće dopasti ljudima ovde, je to što ne osvaja baš sve. Novak je sada nekako svežiji, posebno kada stiže na Grend slem turnire. Naravno, veoma je važno pobediti ponekad, kao što je bio slučaj u Madridu, ali po meni, više ne mora da osvoji deset turnira godišnje. Ono što je najvažnije za njega, kao i sve nas u svetu tenisa jeste da pobediš na Grend slemu. I da imaš više najvećih titula od svih kada završiš karijeru. To je ono što sada najviše volim, da ne mora da osvaja svaki turnir. Tako ima više vremena za trening i tako je svežiji na Grend slemovima".

Bilo je zanimljivo i čuti šta Vilander misli da je razlog poslednjih posrtanja Rafaela Nadala koji prvi put od 2005. nema nijednu titulu na šljaci od početka sezone.

"Pre svega, mislim da su na to uticale povrede, drugo, on je od onih koji uvek govori o tome kako mu je potrebno samopouzdanje. Mislim da nema ono prirodno samopouzdanje koje recimo ima Novak ili Rodžer Federer. Nadal je, da tako kažem, "normalniji", kada gubi mečeve, gubi i samopouzdanje, i drugi igrači su i te kako svesni toga. Tada ga se drugi igrači ne plaše. Međutim, Madrid nije isto što i Rolan Garos. Ovde je izgubio dva ili tri meča u tri dobijena seta, a na Frenč Openu igra se u tri dobijena seta i sve je potpuno drugačije. Zato i dalje mislim da je Novak taj koji na Rolan Garosu ima najviše poštovanja prema njemu", smatra osvajač sedam Grend slem titula.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Vilander je u jednom od svojih komentara u emisiji "Gem, Šets and Mats" opisao Đokovićevu igru kao da je u pitanju video igrica. I sada se divi Novakovom specifičnom stilu igre.

"Da, to je zaista neverovatno. Posebno kretanje. Po meni, njegova kretnja je daleko najbolja koju sam ikada video. Posebno ta njegova sposobnost da ostane tako blizu osnovne linije. On je agresivan, ali imati tu sposobnost da se branite a stojite tako blizu osnovne linije, to je zaista kao iz video igrice. Nisam video nekog ranije da to tako radi i mislim da takav stil nećemo više ni gledati. Možete da vidite da igrači stoje veoma blizu osnovne linije, ali onda su veoma agresivni i to sve vreme. A Novak je ponekad agresivan, ali uvek stoji u tom delu. Zato me podseća na taj, kako bih rekao, "pokretni zid". Neverovatan je."

U Srbiji je uvreženo mišljenje da je Vilander jedan od Novakovih najvećih kritičara, mada je istina sasvim drugačija i veoma često se može čuti, kao što je to i danas bio slučaj, da ima gomilu komplimenata na račun njegove igre.

"Ne razumem zašto tako razmišljaju. On mi nikada ništa nije rekao na tu temu. Rekao bih da je to pre svega moj način rada. Ja sam teniski profesionalac, igrače vidim pre svega kao tenisere, kakav im je govor tela, i posmatram ih kao protivnike. Gledam kako bi to bilo kada bih ja igrao protiv Novaka ili kako bih igrao protiv Rodžera Federera, Rafaela Nadala. Kada je reč o Novaku Đokoviću, u početku njegove karijere, nije bio tako pozitivan, kada je govor njegovog tela u pitanju kao recimo Federer ili Rafa Nadal. A ja opet, moram da kažem svoje mišljenje o onom što vidim, a to je da je taj govor tela na početku nije išao njemu u korist kao teniseru. Takođe mislim da je napredak na tom planu i pre svega to ponašanje na terenu ustvari najveći napredak koji sam ikad video na teniskom terenu. Govorim o forhendima, bekhendima i servisima, ali mentalitet je deo svega toga. Fizička sprema je deo toga. Novakov napredak na tom planu govora tela je neverovatan. Sve je to došlo do tačke sada da je on najbolji igrač velikih mečeva koje smo ikada videli. Igra finale, u redu, odigraće sjajan meč. Spreman je za veliku borbu. I otuda možda ljudi miste da ga ja kritikujem, ali pre svega, ja želim da vidim sjajan tenis", kaže Mats.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Za komentatora Eurosporta su Novakovi dueli sa Nadalom i Federerom nešto najimpresivnije.

"Neke priče uoči mečeva daju i velike mečeve. Rafa Nadal protiv Rodžera Federera je veliki meč. Ali tu su razlike. Imamo kontrast stilova. Takođe, kada Novak igra protiv oba tenisera to je veliku derbi, zbog stilova. A onda imate Novak Đoković protiv Endija Marija, što smo gledali u mnogim finalima, i onda nije tako interesantno, jer su njih dvojica veoma slični. Uvek sam govorio, Novak je najbolji teniser sveta, a takođe je oborio i svetski rekord u tenisu. Kada igra najbolje što može, niko nikad nije igrao na tom nivou. Na svakoj podlozi, protiv svakog igrača, on dominira celim svetom tenisa. To se nikad nije desilo Rodžeru Federeru, ni Rafi Nadalu. Uvek su imali nekog nezgodno, ali ne i Novak. Kad igra najbolje, dobija svakog iz Top 10, na svakoj podlozi i kao igrač mogu da kažem koliko sam impresioniran time. "

Na kraju, pitali smo da i može li Đoković da postane najveći igrač svih vremena.

"Da, i to sam više puta rekao. Prvo, on je osvojio četiri Grend slema u nizu. Ima šansu da to ponovo uradi. Može da osvoji tri Grend slema svake godine u narednih četiri ili pet godina. Što je malo čudno, fizički mislite da bi on trebalo da bude umoran ili da vuče neku povredu, ali ja to ne vidim, jer je tako fleksibilan, tako lagan u pokretu ako ga poredite sa Nadalom. Nekako, njegov tenis je igra bez napora.Čak i pored svih tih kretnji i proklizavanja, to je nekako bez napora. Tako da ne vidim nijedan razlog što ne bi mogao da osvoji više titula od Rodžera Federera. naravno, nikada ne znate kada će se teniser probuditi i reći, u redu, sad je dosta, završio sam. Ipak, mislim da je pred Novakom još mnogo uspešnih godina."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: