Zimonjić: Nestor i ja nismo dobro komunicirali na terenu

Nenad Zimonjić, najbolji dubl igrač u istoriji Srbije, igra jubilarnu dvadesetu sezonu kao profesionalac na ATP turu.

Izvor: Ana Mitriæ

Nedelja, 09.08.2015.

20:15

Default images
Photo by Mike Ehrmann/Getty Images

Zimonjić je posle nekoliko nepredvidivih događaja za partnera odabrao Poljaka Marćina Matkovskog, sa kojim ove sezone igra odlično.

Njih dvojica ove sezone već imaju po tri finala i polufinala, kao i četiri plasmana među osam najboljih na turnirima, što im je donelo sedmu poziciju na ATP listi. Zimonjić i Matkovski upravo su završili nastup na Siti openu u Vašingtonu gde su ih Ivan Dodig i Marselo Melo sprečili da uđu u borbu za trofej.

U prestonici Sjedinjenih Američkih Država je i naša Ana Mitrić koja je razgovarala sa Nenadom o mnogim temama. 39-godišnji momak iz Beograda pričao je o načinu pripreme mečeva, saradnjom sa mnogim igračima među kojima je i Danijel Nestor, Dejvis kupu, Olimpijskim igrama...

Od naše saradnice, dopisnice iz SAD Ane Mitrić (@ana_mitric).

Koliko često dobijaš priliku da skautiraš svoje protivnike i kakve tačno detalje posebno posmatraš?

„Gledamo sve detalje – ko ima više problema sa kojim udarcem, šta pokušavaju da urade kod najvažnijih poena u meču, da li imaju neku posebnu igru, kako vole da serviraju ili vraćaju loptice“, počeo je priču Nenad Zimonjić za B92.

Da li imaš priliku da to radiš na svakom turniru?

„Ne. Ponekad možemo da gledamo mečeve na malim ekranima u svlačionicama ili pre izlaska na teren, a ponekad možete da izađete na teren i gledate mečeve. Ovde sam završio trening, video da naši potencijalni rivali igraju i nije mi smetalo da bacim pogled“.

Da nemaš priliku da ih gledaš uživo, da li bi gledao njihove klipove n JuTjubu ili je ovo kao bonus?

„Ne bih jer sve igrače vrlo dobro znam i sa svima sam igrao mnogo puta do sada. Jedino ako je to dubl za koji nikad nisam čuo ili nikada nisam igrao sa njima, onda istražujem i pokušavam da nađem što više informacija“.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Pre nego što je sezona počela, došlo je do problema sa povredom Mikaela Ljodre koji je morao na operaciju. Potom nije sve išlo kako treba sa Kurešijem, tvojim prvim zamenskim parnerom, ali sada sve ide bolje sa Matkovskim. Sedmi ste na svetu u konkurenciji dublova, ali još niste osvojili nijednu titulu...

„Ništa od toga nije moglo da se predvidi. Nadao sam se da ću ponovo igrati sa Mikaelom, jer sam mislio da smo igrali veoma dobro, a ovoga puta bi se koncentrisao samo na dubl i to je bila savršena prilika za mene. Međutim, nismo imali sreće jer je morao na operaciju, od tada nije ni igrao, ne znam ni da li je trenirao i da li se uopšte vraća ili ne. Znam da je poslednjih meseci bio stručni konsultant na francuskoj televiziji, radio je još neke stvari, pa ćemo videti šta će raditi dalje...“.

Kakve su tvoje impresije o dosadašnjem delu sezone?

„Početkom decembra, svi timovi su već bili formirani, pa su jedini momci koje sam i mogao da pitam da mi budu partneri bili oni koji su tada igrali sa igračima kojima je singl prioritet, jer iz toga možete da ’izvučete’ partnera. Kureši je bio jedan od njih i zato sam njega pitao. Morao sam da promenim stranu na kojoj igram i naše partnerstvo nije dobro krenulo. Iskreno, očekivao sam više – nismo dugo sarađivali, jer sam osetio da je bolje da što pre napravim promenu. Sa Matkovskim sam počeo da igram na Indijan Velsu i od početka sve funkcioniše odlično, što potvrđuje i polufinale na tom turniru. Marćin ranije nije bio mnogo uspešan na Vimbldonu, tako da je četvrtfinale, u kojem smo izgubili od šampiona Rožea i Tekaua, njegov najbolji rezultat tamo“.

Kada se vratimo na prošlogodišnje uspehe, Nestor i ti ste bili drugi na svetu tokom većeg dela sezone, da li žališ što ste raskinuli saradnju?

„Iskreno, ne. Možda bih u drugačijim okolnostima malo više razmislio posle US Opena šta želim da radim, da li želim da nastavimo ili ne. Ali, na terenu nismo komunicirali kako sam želeo, nismo pričali o takticili ili stvarima na kojima moramo da poradimo. Ukazala se prilika da igram sa Mikaelom, teniserom sa kojim sam već sarađivao ranije, koji je četiri godine mlađi od mene i želi da igra samo dubl. To mi je olakšalo odluku. Mislim da je dobro što smo Danijel i ja igrali zajedno prošle godine, ali mi je zaista bila potrebna promena“.
Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Dejvis kup nije protekao kako se očekivalo ove godine za Srbiju, šta misliš šta nije bilo kako treba? Da li je rezultat došao kao posledica Novakovog odustajanja, toga da Janko nije mogao da igra ili je to bila kombinacija raznih faktora? I, koliko je poraz na Vimbldonu uticao na Viktora tada?

„On najbolje zna kako mu je bilo. Mislim da je bio veoma samouveren i vrlo blizu, jedan set ga je delio najboljeg rezultata na Vimbldonu – četvrtfinala. Igrao je veoma dobro i prava je šteta što nije uspeo. Opet, igrao je mnogo turnira zaredom i uslovi u Buenos Ajresu su bili baš onakvi kakve on ne voli, pošto se igralo na sporoj šljaci. Oni su to iskoristili da bi dobili prednost, što je normalno, i izabrali su savršenu podlogu za njih. Ono što je najviše uticalo na nas je to da Viktor nije pobedio u singlu prvog dana – imao je šansu, vodio je 2-0 u setovima i praktično je sve bilo rutinski... I to je uticalo na sledeći dan, izgubio je, a očekivali smo da će biti 1-1 posle prvog dana. Bio je i fizički umoran. Ti momci su odigrali neverovatno – Leonardo Majer je bio sjajan u singlu prvog dana, kao i u dublu, a Karlos Berlok je takođe odigrao. Jednostavno, nismo imali nikakve šanse. Naravno, da je Novak bio sa nama, situacija bi bila potpuno drugačija. Ali, i da je Viktor pobedio prvog dana, videli bismo potpuno drugačiji dubl meč. Prava je šteta, ali oni su bili bolji i zaslužili su pobedu“.

Zbog Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, takmičenje u Dejvis kupu će naredne godine biti komplikovanije. Da li će tim Srbije moći da se pokaže u pravom svetlu?

„Ne znam. Što se mene tiče, ja sam uvek igrao Dejvis kup i ne mogu da se setim kada sam poslednji put propustio neki meč. Za mene se zna, pokušaću da pomognem timu. U septembru ćemo saznati ko će nam biti protivnik u prvoj rundi i kakav je raspored, jer se sve menja zbog Rija. Nadam se da ćemo igrati kod kuće i da će nam to olakšati posao“.

Četvorica kandidata trenutno su u konkurenciji za mesto predsednika ITF i svaki od njih je predložio promene rasporeda i formata Dejvis kupa. Da li ti imaš neko mišljenje šta bi moglo da se promeni da bismo videli veće angažovanje igrača, a da opet i samo takmičenje bude bolje?

„Mislim da Dejvis kup igračima oduzima mnogo vremena, zbog pripreme i samih mečeva, što traje više od tri dana. Ono što bi moglo da bude promenjeno jeste da se mečevi igraju u dva dobijena seta, to bi napravilo veliku razliku za tenisere koji igraju. Takođe, mogli bismo da imamo dvojicu dodatnih igrača u timu, da imamo petoricu ili šestoricu, da bi mogle i izmene da se naprave. To bi najboljim teniserima na svetu mnogo olakšalo, ako odluče da igraju, jer bi onda znali da bi mogli da odigraju samo jedan meč. Uz to, sve bi moglo da se odigra u dva dana, kao u FED kupu“.
Starsportphoto
Barem jedan od kandidata predložio je da se mečevi Dejvis kupa igraju na jednom mestu, kao da je Svetsko prvenstvo. Kako se tebi čini igranje na domaćem ili gostujućem terenu?

„Mislim da je tradicija ono što treba da zadržimo, tako da one zemlje koje nemaju velike turnire mogu da dobiju priliku da vide najbolje na svetu. To je lepo videti, a i dobro je za sport. Ipak, možda bi trebalo na svakih nekoliko godina, kao kada su Olimpijske igre, da imamo Svetsko prvenstvo i da igramo u formatu kakav smo imali na Svetskom kupu timova u Diseldorfu. To je bilo dobro takmičenje“.

Tokom godina, igrao si sa mnogim velikanima tenisa. Da li ti je sada drago što si igrao sa teniserima kao što su Bupati, Paes, Santoro ili Nestor? Šta si ti naučio od veterana kada si bio u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama?

„Svaki put kada sam imao priliku da igram sa jednim od najboljih, to je bilo veliko iskustvo za mene. Prvi od legendi koji me je pitao da igram sa njim je Vejn Fereira, a onda me je jedan od 'Drvenih (legendarni dubl Tod Vudbridž i Mark Vudford) pitao da treniram sa njim. Kada igrate sa njima ili protiv njih, uvek možete da naučite nešto i napredujete kao teniser tako što ćete videti šta oni rade bolje. Od svakog partnera naučite nešto novo i to možete da iskoristite da biste bili bolji. Za mene je igranje sa Henmanom u Monte Karlu 2004. i osvajanje prve Masters titule bilo upravo to. Imali smo drugačije ličnosti, drugačije stilove i to me je učinilo boljim igračem sada. Igra sam na različitim stranama, sa manje ili više agresivnim igračima, onima koji su levoruki, desnoruki, igračima sa više osećaja, sa onima koji nemaju dobar servis, pa morate da budete spremni za svoj volej... I tokom godina mi je pomoglo to što sam igrao sa velikim brojem različitih partnera“.

Da li misliš da si više naučio posmatrajući ih ili ne? Da li su te neki parneti aktivno savetovali i učili?

„Kao partneri, pokušavate da pomognete jedan drugome nekim taktičkim ili tehničkim pojedinostima. I tako učite od njih, gledajući šta rade kod nekih poena. Ako napravite određene greške, pričate o tome i pokušavate da ne ponavljate iste greške. I te stvari mogu da vam pomognu mnogo kao igraču. Ponekad, kada niste sigurni šta da radite, možete i da pitate: ’Šta misliš? Kako bi ovo trebalo da odigramo?’. U takvim situacijama komunikacija može da bude od velike pomoći“.
Starsportphoto
Kada igraš na ATP turu, osim kada ti je partner Nestor, obično igraš sa teniserima koji su otprilike po pet godina mlađi od tebe. Ali, kada igraš u Dejvis kupu, tvoji partneri su poprilično mlađi od tebe. Na primer, Filip Krajinović. U takvim slučajima, kada je razlikama u godinama i više od 15 godina, da li više daješ lekcije?

„Naravno. U svim Dejvis kup mečevima, ja sam lider tima jer se osećam prijatnije igrajući dubl i mogu mnogo da im pomognem. Zbog toga moram da razmišljam taktički, znajući za šta su sposobni i šta mogu da uradim, i pokušam da ih ohrabrim da igraju svoj stil, ali da u isto vreme igraju na način da ja mogu da im pomognem“.

US Open nije Gren slem na kojem si ostvarivao svoje najveće uspehe. Da li zbog toga razmišljaš drugačije pred početak? I da li ćeš se na nešto posebno koncentrisati tokom američke turneje na tvrdoj podlozi ove godine?

„Prvenstveno, to je velika promena. Tereni su brži, loptice odskaču mnogo više nego na travi, i morate da budete spremni za to. Druga stvar je vreme, neverovatno je toplo, a može i da bude velika vlažnost, pa su treninzi u takvim uslovima nešto na šta treba da se fokusirate. Razlot zašto ranije dolazimo ovde i koristimo Vašington kao pripremu za Montreal i Sinsinati je to što smo u prvom kolu slobodni, a u drugom nas čeka težak meč, ko god da prođe. Svaki meč koji odigramo će nam biti od koristi. Rekao bih da se Marćin najprijatnije oseća na tvrdoj podlozi i turnirima koji se igra u zatvorenom, pa bi ovaj deo sezone trebalo da bude dobar za nas. Imao sam velike uspehe na svim turnirima, sem na US Openu. Osećam da sam igrao dobro tamo, ali da nisam imao sreće, prošle godine, na primer, sa vrućinom. Ne mogu da budem nezadovoljan kako sam igrao na ’Flešing Medouzu’, moram samo da se postaram da vredno radim i početak turnira dočekam spreman. Marćin je svoje najbolje rezultate na Gren slemovima ostvario baš u Njujorku, gde je stigao do finala i zna da može dobro da odigra tamo“.

Da li već sada aktivno razmišljate o završnom Mastersu sezone u Londonu?

„Naravno, to nam je jedan od ciljeva. Trenutno smo sedmi na listi, iako smo sezonu počeli u Indijan Velsu, ali ima tu i nekoliko novih timova. U ovom trenutku, četiri dubla su već izborili mesto u Londonu – braća Brajan, Dodig i Melo, Boleli i Fonjini, i Tekao u Rože“, zaključio je Zimonjić za B92.

Sledeći turnir na kojem će nastupiti Zimonjić i Matkovski biće Rodžers kup u Montrealu. Oni su postavljeni za pete nosioce, a u drugom kolu će igrati protiv boljeg iz meča Nik Kirjos/Lejton Hjuit – Gael Monfis/Žo-Vilfred Conga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: