Ana: "Imam poverenja u sebe"

Bivša svetska teniserka broj jedan Ana Ivanović, pokazala je spektakularnu formu prošle godine, ali ove sezone nije uspela da zablista, tako da se trenutno nalazi na 11. mestu WTA liste. Srpkinja nije uspela da osvoji turnir još od oktobra 2008, a od finala Indijan Velsa u martu na svakom koraku je prate pehovi.

Odbrana titule na Rolan Garosu završila se u 4. kolu, dok je i na Vimbldonu okončala učešće u osmini finala zbog povrede.

“Možda sam i napravila neku grešku, pošto sam odgovore za lošu igru tražila na pogrešnim mestima”, rekla je Ivanovićeva.

Svet
Podeli

Posle četvoromesečne saradnje sa Kregom Kardonom, Ivanovićeva se sa Amerikancem rastala u junu i sada ponovo radi sa Svenom Grenefeldom, kao i sa Darenom Kejhilom, bivšim trenerom Andrea Agasija.

“Želim da sve u mojoj igri bude savršeno, ali to je nemoguće”, kaže Ana, koja na US Openu nikada nije prošla četvrtu rundu.

“Kad god pokušam da igram perfektno, zaustavim sebe.”

Nestabilan servis i nemogućnost nametanja protivnicama snažnim forhendom do sada su Ivanovićevoj samo pravili probleme.

Ovoga puta, devojka koja je prošle godine bila na prvom mestu WTA, najviše želi da dočeka drugu nedelju US Opena, ali je više fokusirana na dugoročne planove.

“Našla sam put koji želim da pratim. Unela sam mnogo novina u svoju igru, mislim da mi to prija i imam puno poverenje u sebe.”

Uprkos rezultatima koji ne prate njen potencijal, Ivanovićeva uspeva da ostane pribrana i nađe vremena i za sebe, pored svakodnevnog programa ispunjenog tenisom. Mlada Srpkinja i zvanično je proglašena za najseksipilniju sportistkinju na planeti prošle godine, dok je njen vebsajt posećeniji od prezentacije. Marije Šarapove i ostalih žena koje mnogi ne prate samo zbog umeća vitlanja reketom.

Ipak, Ana nije samo lepo lice. Srpska teniserka deo slobodnog vremena provodi obilazeći knjižare i čitajući Frojda, kojeg citira kao omiljenog psihologa. Dobra vest je i da Ivanovićeva zna tačno šta joj treba da se vrati na mesto broj jedan - ali ne uvek kada je na terenu.

“Kada ne igram, znam sve i svima mogu da objasnim kako stvari treba da stoje i šta treba da se radi. Ali onda izađem na teren, gde sam pod pritiskom i često ne mogu da se skoncentrišem, sve analiziram i počnem da sumnjam u sebe”, dodaje Ivanovićeva.

Kako će naučiti da se suoči sa stresom?

“To još uvek pokušavam da utvrdim”, zaključuje Ana sa osmehom.