Vlade Divac za B92: "Moramo da krenemo od nule"

Gostovanja NBA ekipa u Evropi su učestalila. Prošlog leta u Španiji, Nemačkoj, Italiji i Rusiji igrali su Filadelfija, Finiks, San Antonio i LA Klipersi. S obzirom da sada imamo halu koja je po NBA standardima, postoji prostor u kome bi Srbija mogla da ugosti NBA timove. Medjutim, Divac smatra da su velika prepreka dolari:

Igor Vujičin Srbija
Podeli

" Dolazak NBA ekipa kod nas? Veoma nerealno. Timovi koji igraju po Evropi dolaze iz interesa. Plaćeni su im treninzi, prevozi, ceo trening kamp. To praktično plaća grad u koji dolaze. Ovde gradu nisu u interesu ni Zvezda ni Partizan"

Mnogi igrači iz generacije u kojoj je igrao i naš centar su imali spektakularne oproštajne utakmice. Medjutim, Divac će se od njih razlikovati i po tome što neće imati taj poslednji meč:

"Nema od toga ništa, nema oproštajne utakmice. Ja ću napraviti izložbu u Prijepolju, dajem sve medalje, pehare, dresove muzeju u Prijepolju gde sam rodjen, pa neka deca vide šta sport sve lepo može da donese".

Da li smatraš da je Španija naša poslednja prilika da dobrim rezultatom opstanemo u vrhu kao reprezentacija?

"Ne bih rekao da je poslednja šansa. Mi jesmo izgubili dosta vremena stvarima koje su se dešavale poslednjih godina. Mi jednostavno moramo da počnemo od nule. Moramo da počnemo da radimo sa decom jer niko ne radi sa njima. Vreme je da počnemo da gledamo sport kao sport. Mi to gledamo drugačije: Ko će više da se pobije, ko će više da izmanipuliše. To ne vodi ničemu. Ponavljam, niko ne radi sa decom. Pa kod nas ima najviše droge u Evropi, to je sramota.

Da li svoju budućnost vidiš u Realu?

"Ne, ja svoju budućnost vidim u Srbiji. Zamišljam lepšu i bolju Srbiju jednog dana".

Poznato je da si veliki ljubitelj fudbala. Za razliku od košarkaške sekcije kojoj ide dobro, fudbaleri Reala zaostaju u Primeri, a u Ligi šampiona su na ivici eliminacije. Šta se to dešava sa ekipom koja vredi milione i koja ima svetski priznatog trenera?

"Biće jako,jako teško fudbalerima Reala u minhenu. Bio sam na prvoj utakmici, idem i na revanš u Minhen. Na prvom meču konačno smo postigli tri gola, ali način na koji igraju fudbaleri Reala nije lep ove godine, za razliku od košarkaša koji po mnogima igraju najlepšu košarku u Evropi. Medjutim, mislim da Real može da se plasira u četvrtfinale"., rekao je Divac za B92.

Sportski intervju

Vukoičić za B92: "Trener i igrači prolaze, sistem ostaje"

Da je neko pre 20 godina rekao da će se mali košarkaški klub iz beogradskog predgradja pod imenom «FMP» «ugurati» medju «večite rivale» i na svoj način obeležiti kraj 20. i početak 21.veka u srpskoj košarci, verovatno bi ga nazvali «kvazi stručnjakom» i prorokom kvaliteta mnogih koji «obogaćuju» naše TV ekrane. Danas, FMP, (svojevremeno i Reflex), samo u poslednjih 10 godina ima 6 trofeja, 6 finala i dva učešća u polufinalu ULEB kupa. Oni nisu trofejni poput Partizana i Crvene zvezde, ali u srpskoj košarkaškoj javnosti koja je gladna uspeha, postoji koncenzus da je to što se radi u Železniku, najbolje zamišljen sistem ne samo na prostorima bivše Yu. U tom sistemu od 1994.godine nalazi se i trener Vlada Vukoičić, već dve sezone trener prvog tima FMP-a i osvajač dva pehara GYL u Sarajevu i prvog kupa Srbije u Kragujevcu. Momak koji je poput igrača prošao sve selekcije kao trener, od najmladjih do klupe seniorskog tima, savršeno se uklapa u ovu priču o odlično organizovanom sistemu koji podseća na dane kako se nekada radilo u velikim klubovima bivše SFRJ, a koji danas daje nadu da će srpskoj košarci biti bolje.

Sportski intervju nedelja 18.03. 03:08 Komentara: 10

Iliev za B92: "Derbiji na Siciliji poseban događaj!"

Ivica Iliev je već skoro tri godine u Italiji. Posle prve dobre sezone u Mesini prošle godine je bio ustupljen ekipi Đenove, a ove godine je posle 26 kola Serije A 'upisao' 16 nastupa, uz pet utakmica i jedan gol u Kupu.

Ove godine igrao je stalno i dobro do konflikta sa tadašnjim trenerom Mesine Đordanom, usledio je težak period, novi trener Sicilijanaca Kavasin popravio je igru ekipe i dao dosta prostora Ilievu.

Iliev priča o tome kakav kraj sezone očekuje, da li će se seliti tokom leta, sicilijanskim i beogradskom derbiju, reprezentaciji...

Sportski intervju četvrtak 1.03. 19:45 Komentara: 5