Utorak, 01.03.2022.

13:20

Lepša strana Sardinije

Boza je poznata kao mesto u kome živi pravi mediteranski zen i njegova pitoma naivnost je najjači adut koji turisti najviše vole.

Izvor: TU Magazin

Lepša strana Sardinije
Foto: DaLiu/Shutterstock

Ovo mestašce je nekada bilo samo malo ribarsko selo smešteno na brežuljcima na kojima su razbacana ostala sela. Godinama se razvijalo i raslo, ali ne zato što su ljudi tako hteli, već zbog toga što je tako moralo. Danas je Boza jedan divan i urban ribarski gradić koji je zadržao seosku pitomost i šarm.

Ovde se hleb još uvek pravi na tradicionalan način i ovde svaka stvar ima svoj identitet i smisao. Svaki stanovnik se prvo identifikuje sa Sardinijom, a tek onda sa Italijom.

Boza je najpoznatija po šarenim kućicama, a stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom i ribarstvom. Upravo zbog toga turisti i dolaze u ovaj grad. Glavne ulice su pune restorana i taverni u kojima se služi uvek dobra i sveža hrana. Oni su u stvari i razvili taj univerzalni recept za dobar život, mediteranska kuhinja, čaša dobrog vina i dolce vita.

Slo možete brzo upoznati, pa je savršeno za one koji vole ličnija i sporija putovanja, na kojim mogu lepo upoznati destinacije i na kojim mogu da se druže sa meštanima. Okružen je predivnom prirodom, pa zbog toga lokalne vlasti i ne forsiraju nagli razvoj turizma. Kako kažu, svaki projekat vezan uz turistički rast ozbiljno proučavaju i prilagođavaju lokaciji jer je potrebno vrlo malo da se učini šteta na obali Sardinije, što oni strogo izbegavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: