Nauka 1

14.06.2024.

14:26

Otkrivena nova vrsta zastrašujućeg predatora: Harala je zemljom zajedno sa dinosaurusima

Naučnici su u Kvinslendu otkrili 100 miliona godina stare fosilizovane kosti koje pripadaju do sada nepoznatoj vrsti letećeg gmizavca.

Izvor: Index.hr

Otkrivena nova vrsta zastrašujućeg predatora: Harala je zemljom zajedno sa dinosaurusima
Shutterstock/Styve Reineck

Podeli:

Radi se o pterosauru, zastrašujućem letećem gmizavcu koji je u drevna vremena harao zemljom zajedno s dinosaurusima.

Kosti je 2021. pronašao Kevin Petersen, kustos muzeja Kronosaurus Korner. Na temelju oblika lobanje, rasporeda zuba i oblika ramene kosti stručnjaci su shvatili da se radi o novoj vrsti - Haliskia peterseni – koja pripada rodu anhanguera, odnosno  skupini pterosaura koji su živeli širom sveta, uključujući područje današnjeg Brazila, Engleske, Maroka, Kine, Špamoke i Sjedinjenih Američkih Država. 

Ogroman raspon krila

"S rasponom krila od otprilike 4.6 metara, Haliskia je pre nekih 100 miliona godina bila zastrašujući predator. Tada je veći deo središnjeg zapadnog Kvinslenda bio pod vodom, prekriven morem, a nalazio se otprilike gde je danas južna obala Viktorije", rekla je Adele Pentland, doktorantkinja sa Univerziteta Kurtin. 

"S obzirom na to da je Petersen pažljivo pripremio pronađene kosti, danas imamo  najcelovitiji primerak anhanguere, i bilo kojeg pterosaura, koji je dosada otkriven u Australiji", rekla je Pentland.

Čime se hranio

"Imamo kompletne donje čeljusti, vrh gornje čeljusti, 43 zuba, rebra, kosti s oba krila i deo noge. Također su prisutne vrlo tanke i delikatne kosti grla, što znači da je Haliskia pri hranjenju ribom i glavonošcima koristio mišićav jezik", dodala je Pentland. 

Istraživanje naziva Haliskia peterseni, a new anhanguerian pterosaur from the late Early Cretaceous of Australia objavljeno je u časopisu Scientific Reports. 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: