Hoće li Černobilj dospeti na Uneskovu listu svetske baštine?

Ukrajinci zathevaju da mesto najgore nuklearne katastrofe na svetu grad Černobilj bude upisan na Uneskovu listu svetske baštine, kao zona koja je već odavno poznata svetska znamenitost i lokalitet.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2020.

10:55

Hoće li Černobilj dospeti na Uneskovu listu svetske baštine?
Foto: Getty/Sean Gallup / Staff

Eksplozija u četvrtom reaktoru u nuklearnoj elektrani u aprilu 1986. ostavila je teško kontaminirane delove Ukrajine i susedne Belorusije i dovela do stvaranja zone isključenja otprilike veličine manje evropske države. Međutim, danas biljni i životnjski svet preuzima napušten grad i sve zgrade iz sovjetskog doba, i prkosi radijaciji već više od tri decenije. Sve ovo bi moglo da se promeni, ukoliko se prihvati inicijativa Vlade Ukrajine da se to područje uvrsti na Uneskov popis svetske baštine.

Ukrajinske vlasti ističu da celo područje možda još narednih 24.000 godina neće biti moguće za život ljudi, ali je moguće iskoristiti njegov turistički potencijal, uz ograničeno vremensko zadržavanje i kontrolisano kretanje posetilaca sa stručnim osobljem, piše Tumagazine.

Černobilj kao turistička atrakcija: 5 opasnih i ujedno primamljivih mesta u Evropi

Ukoliko ova inicijativa bude prihvaćena, ovo područje bi moglo biti promovisano kao mesto sećanja, odnosno kao upozorenje i podsetnik da se nuklearna katastrofa više nikad ne ponovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: