Zlatar, rehabilitacioni centar

Na Zlataru srce aktivira rezervnu krvnu mrežu koja uz rehabilitacione tretmane omogućava oporavak krvotoka i čitavog organizma. Na ovoj visini dobro se osećaju i zdravi i bolesni.

Autorka: Vera Bošković
Izvor: Politika

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2009.

06:40

Default images

Zlatar je planina visokih borova i guste brezove šume, sa proplancima obraslim lekovitim biljem i impresivnom panoramom. U tom središtu netaknute prirode, na mestu gde se ukrštaju mediteranska i kontinentalna klima, izgrađen je pre tri decenije, na nadmorskoj visini od 1.235 metara, Rehabilitacioni centar „Zlatar“. Ovaj veliki centar za odmor i oporavak, sa 330 soba, namenjen je preventivi, lečenju i oporavku od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska.

Da zlatarski vazduh leči srce i dušu znalo se od davnina, a to su potvrdile i mnoge studije i savremena balneo-klimatska istraživanja utvrđena prema evropskim standardima. Strujanja vazduha, poznatija kao „ruža“ vetrova, stvaraju veliku količinu negativnih jona, što povoljno utiče na zdravlje obolelih. Zlatarski vazduh sadrži i značajne količine ozona i etarskih ulja iz četinarskih šuma. Svi ti činioci blagotvorno deluju organske sisteme i podstiču proizvodnju eritrocita, pa je ova planina poznata i kao „fabrika krvnih zrnaca“. Zlatar se posebno preporučuje obolelima od srčanih bolesti kao što su angina pektoris, stanja posle infarkta ili posle kardiohirurških operacija, ishemijska bolest srca, povišen krvni pritisak, ali i osobama koje su preležale moždani udar i obolelima od periferne cirkulacije.

Prirodni bajpas
Kontrola srca pod optereæenjem
Kako planinski vazduh pomaže srčanim bolesnicima? Po rečima dr Vesne Ostojić-Herera, specijaliste anestezije i reanimacije i direktorke RH centra „Zlatar“, prvih dana boravka na planini, zbog razređenog vazduha, srce i svi drugi organi ulaze u blagu hipoksiju, odnosno u stanje smanjene količine kiseonika u krvi. Ubrzo, prilagođavanjem na nove uslove, u oslabljenom srcu otvaraju se dopunske krvne mreže (kolaterale). Aktiviranjem rezervnog, do tada neiskorišćenog sistema krvnih sudova, prokrvljenost srčanog mišića i ukupna cirkulacija postaju bolji, a time je i snabdevanje kiseonikom i hranljivim sastojcima znatno poboljšano.

Bolesnici koji su zbog smanjene cirkulacije i slabijeg dotoka hranljivih materija i kiseonika u centralni, nervni sistem bili neraspoloženi i malaksali, čak i depresivni, znatno su popravili raspoloženje. Boravak na ovoj planini je zato višestruko koristan za sve bolesnike, čak i za one koji se pripremaju za operaciju. Potpuni zdravstveni učinak i optimalna rehabilitacija postiže se boravkom od tri nedelje.

Po rečima naše sagovornice, uspeh rehabilitacije srčanih bolesnika na Zlataru potvrdili su naši najeminentniji kardiolozi – prof dr Miodrag Ostojić, prof. dr Miljko Ristić i drugi.

Pod stručnim nadzorom

Od dr Vesne Ostojić-Herera saznajemo da je deo terapije srčanih bolesnika i šetnja kroz četinarsku šumu, na početku samo kratkim „stazama zdravlja“ oko Centra, a kasnije i dužim. Zavisno od stanja bolesnika, pod medicinskim nadzorom sprovode se i brzi hod, gimnastičke vežbe, individualni tretmani na pokretnoj traci i ergobiciklu. Po podne bolesnici odlaze u samostalnu šetnju, uz savet koliko mogu da hodaju.
Šetnja kroz èetinarsku šumu
Prirodne lepote deluju vrlo povoljno na psihološko stanje osoba koje dolaze iz urbane sredine i deo su antistres programa koji obuhvata više različitih medicinskih tretmana.

„Zdravstveno-rekreativni program upotpunjen je i odlascima na izletišta kao što su Vodena poljana, kanjon Uvca, Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko jezero, manastiri Mileševa, Davidovica, Banja. Lepota prirode povoljno deluje na sve, pa i na srčane bolesnike, a dobra osećanja izazivaju i promenu odnosa prema bolesti. Bolesnik više nije osoba koja trpi bolest, već aktivnim stavom pokušava da joj se suprotstavi i savlada je. Svi pacijenti su pod 24-časovnim nadzorom lekara i medicinskih sestara i u svakom trenutku mogu, ukoliko osete neke nove smetnje, da budu pregledani i dobiju odgovarajuće lekove.

Osim domaćih, dolaze nam i bolesnici i gosti iz inostranstva: ranije iz arapskih zemalja, sad najviše iz Nemačke, Švajcarske i SAD”, kaže doktorka Vesna.

Osim oporavka kardiovaskularnih bolesnika, u RH centru „Zlatar“ obavlja se i opšta rehabilitacija obolelih od reumatskih, ortopedskih i posttraumatskih stanja, moždanog udara, anomalija dečjeg uzrasta, a leče se i hematološka oboljenja. Fizikalna rehabilitacija se sprovodi u nekoliko kabineta gde se odabranim programima kineziterapije (lečenje pokretom) i drugim metodama postižu izuzetni rezultati. Ovo je idealno mesto i za visinske pripreme sportista (zbog uslova za treninge i tretman sportskih povreda), kao i za rehabilitaciju mladih dijabetičara i redukciju telesne težine, za program brze dijagnostike i za privremeno zbrinjavanje i rehabilitaciju starih osoba.

Koliko traje efekat oporavka? Cilj je da sve štetne navike koje ugrožavaju srce i druge organe ostanu na Zlataru i da se naučene fizičke aktivnosti ukorene u način života. Ovde nije teško zavoleti fizičku aktivnost, baš zbog lepote prirode. Svi medicinski programi se ostvaruju i kada je loše vreme jer je moguće šetati hodnicima Centra koji su, baš u te svrhe, dugački sedam kilometara!

----------------------------------------------------------

Srce na dlanu za jedan dan

U ovom centru odnedavno se vikendom može obaviti i celokupan internistički i kardiološki pregled i to: ergometrija – funkcionalna procena kapaciteta srca, test opterećenja, ultrazvučno snimanje srca, celokupna laboratorijska dijagnostika, fizijatrijski pregled i drugi konsultativni pregledi i rekreativni program. Uz to, korisnicima vikend zdravstvenog turizma omogućeno je korišćenje zatvorenog bazena, fizikalne procedure, masaža (obična i podvodna), fizički trening na trim-stazi za mršavljenje i sticanje kondicije.

------------------------------------------------------

Prednosti boravka na visini

Na površini mora ima najviše kiseonika, a na planinama najviše ozona, koji i u malim koncentracijama stvara dobro raspoloženje, jača imunitet i zateže kožu. Prirodan je antibiotik i za kratko vreme uništava viruse, bakterije i gljivice, pa boravak na planini pomaže organizmu u borbi sa infekcijama. Osvežava i nervno tkivo i podiže intelektualne sposobnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: