Laponija – zemlja zimskih bajki

Podeli

Ovaj severni deo Starog kontinenta svakako je najbolja destinacija za sve one koji žele da uživaju u pravoj evropskoj zimskoj čaroliji.

"Mi, Saami smo jedan narod objedinjen kulturom, jezikom i istorijom živeći u oblastima gde smo sami živeli od pamtiveka".

- Izveštaj Saveta naroda Saami

"O, zemljo naša Finska, očevino, zlatna reči! Ni jedna dolina, ni breg, ni voda, ni obala nije draža od ove severne domovine. Dragocene zemlje naših očeva".

- Johan Ludvih Runeberg, Maamme (Finska državna himna)

"Ako sam tvoja ruža, ti si moje sunce i kiša, a polarna svetlost će iznova i iznova sjati".

- Jan Baun, "Polarna svetlost"

Hladna Laponija ima sve što je potrebno - ogromne zamrznute arktičke tundre, guste šume i nepristupačnu obalu – da bi je neko smatrao zemljom avanture.

Čak i tokom zime kada sunce jedva da se pojavljuje, turisti odlaze u tu regiju kako bi uživali u skijanju, pogledu na auroru borealis i društvu Deda Mraza. Ono što je nepoznato je tačna lokacija Laponije.

Zvanično, samo Finska i Švedska polažu pravo na nju, ali Savet naroda Saami, predstavničko telo tamošnjih domorodaca, objašnjava da se Laponci sele i u Norvešku, ali i Rusiju.

Zato deluje da se bilo koja oblast na severu koja leži iznad Arktičkog kruga može smatrati Laponijom – ako ništa drugo, barem zbog izgleda, atmosfere i duha.

Sankama kroz smetove

Možda ćete najbliže doživeti ovu zemlju beline dok se vozite sankama koje vuku haskiji, ali pravi entuzijasti želeće sedmodnevnu ekspediciju u kojoj će upoznati najudaljenije krajeve arktičke Švedske.

Takve ture organizuju se u dva navrata u martu.

Na "ti" sa aurorom

Videti auroru borealis jedno je od gotovo natprirodnih iskustava, a Laponija je najbolje mesto za njega.

Štaviše, ove zime biće naročito svetla, a ako želite da je vidite izbliza, letite avionom sa Kosmodroma Švedska koji se nalazi pored grada Kirune.

U beloj kući

Ako se odlučite da u Laponiji boravite kao i njeni drevni stanovnici, morate prenoćiti u iglou. Možda i najbolje za tu priliku je iglo selo Kakslauttanen u Saariselka-i u finskoj Laponiji.

Polupansion u ovim ledenim "kućama" košta 390 evra za dve osobe. Za one koji se plaše zime, dobri su i luksuzni stakleni igloi iz kojih možete da posmatrate noćno nebo i polarnu svetlost.

Noćenje košta 342 evra po osobi.

Ski staza po vašoj meri

Polarne temperature Laponiju čine nešto drugačijim mestom za skijanje od, na primer, Alpa.

Sezona počinje u oktobru i završava se u junu. Ljubitelji skijanja mogu posetiti neko od zimovališta - Levi, Ruka i Ylläs, od kojih je poslednje najveća ski zona u Finskoj sa 53 kilometra staza.

Grad u snegu

Iako je dobar deo te regije sirov i divlji, Laponija ima i urbane "oaze", poput Tromsoa, drugog najvećeg grada Laponije posle ruskog Murmanska. Smešten na severnoj obali Norveške, popularan je kod vikend – turista.

Tu možete videti fascinantnu arktičku katedralu i Polarni muzej posvećen istraživačima Severnog pola.

U potrazi za Deda Mrazom

U Laponiji postoji ogroman broj mesta gde se "Deda Mrazovi" predstavljaju verujućoj deci. Ipak, Deda Mrazovo selo koje se nalazi u blizini Rovaniemi u finskoj Laponiji praktično je tematski park i za dlaku je bolji od konkurentskih kuća.

Tu možete videti malu Deda Mrazovu kolibu gde će se i odrasli ljudi ponovo osetiti kao petogodišnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu