Život

Petak, 15.12.2017.

08:08

Hiljadu santi leda pluta Atlantikom, krivi glečeri i oluje

Američka obalska straža saopštila je da je oko 1.000 santi leda dospelo na plovne puteve na severnom Atlantiku ove godine, što je čini četvrtom uzastopnom "ekstremnom" sezonom leda.

Izvor: Beta

Hiljadu santi leda pluta Atlantikom, krivi glečeri i oluje
Foto: Thinkstock

Obalska straža Međunarodna patrola za led (IIP) sa sedištem u saveznoj američkoj državi Konektikat, koja nadgleda sante leda u severnom Atlantiku i upozorava brodove, održala je svoj godišnji sastanak u mestu Njulondon, kako bi razmotrila stanje u 2017. i očekivanja za 2018. godinu.

Ta organizacija je navela da je do oslobađanja brojnih santi leda došlo usled povlačenja grenlandskih glečera i zbog oluja koje su ove godine izazvale lomljenje znatnih količina leda u Atlantskom okeanu.

Kanadska služba za led predviđa na plovim putevima naredne godine normalan broj santi leda, oko 500, na osnovu projekcija količine leda u okeanu, temperature vazduha i temperature površine mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: