Život

Četvrtak, 08.12.2016.

22:20

Preminuo Džon Glen, prvi Amerikanac koji je obleteo Zemlju

Astronaut Džon Glen, prvi Amerikanac koji je leteo Zemljinom orbitom, umro je u 95. godini, prenose svetski mediji.

Izvor: Beta

Preminuo Džon Glen, prvi Amerikanac koji je obleteo Zemlju
Foto: Gettyimages

Glen je preminuo u medicinskom centru "Ohajo stejt juniversiti Veksner" u Kolumbusu, kakje Kolumbus Dispeč.

Glen je leteo u misiji "Prijateljstvo 7" 20. februara 1962. i tako postao prvi Amerikanac koji je posetio zemljinu orbitu.

Džon Glen je bivši američki pilot, astronaut i senator. Bio je pilot u Marinskom korpusu i poslednji preostali član grupe Merjkuri Sedam, elitnih probnih pilota koje je odabrala NASA da upravljaju eksperimentalnim svemirskim brodom Merkjuri i koji su postali prvi američki astronauti.

On se 1965. godine povukao iz vojske i dao otkaz u agenciji NASA da bi mogao da se kandiduje za javnu funkciju. Kao član Demokratske strane, Glen je izabran da predstavlja Ohajo u američkom Senatu od 1974. do 1999. godine.

Glen je dobio Kongresnu svemirsku medalju časti 1978. i Predsedničku medalju slobode 2012.

Uvršten je u Astronautsku kuću slavnih 1990.

Dok je još uvek bio aktivan senator, Glen je 29. oktobra 1998. godine postao najstarija osoba koja je letela u svemir (sa punih 77 godina), i jedina osoba koja je letela na programima Mejrkuri i Spejs-šatl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: