NASA više neće biti potrebna ruska pomoć za slanje astronauta

SpaceX bi sledeće godine trebalo da pošalje prve astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

18:15

NASA više neće biti potrebna ruska pomoć za slanje astronauta
Lansiranje SpaceX rakete / Foto: Screenshot

Nakon slanja tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu, SpaceX je dobio poverenje NASA-e za novi zadatak – oni će sledeće godine početi da prevoze prve putnike na ISS.

NASA je u maju 2015. godine objavila slično partnerstvo s Boingom, ali zasad nema informacija kada će ova kompanija poslati prve astronaute u svemir.

NASA je u septembru 2014. godine potpisala 2,6 milijardi dolara vredan ugovor sa kompanijom SpaceX i 4,2 milijardi vredan ugovor s Boingom. Slanje astronauta na ISS uz partnerstvo s američkim kompanijama značiće da NASA više ne mora da se oslanja na Rusiju kako bi slala astronaute na ISS.

Kompaniji SpaceX će ovo biti prvi putnici na letelici jer su dosad prevozili samo teret. Nameravaju da koriste Falcon 9 raketu i Dragon letelicu, koja će verovatno prevoziti 4 astronauta i oko 100 kilograma opreme.

"Ovo će biti Dragonov prvi let s ljudskom posadom i svi u SpaceX smo jako ponosni. Dragon je jedna od najsigurnijih i najpouzdanijih letelica ikada. Počašćeni smo što možemo ponuditi ovu tehnologiju NASA-i i našoj zemlji", rekla je Gvin Šotvel iz SpaceX.

Keti Lueders iz NASA napomenula je važnost ove misije. Naime, sada kad se NASA može osloniti na dve američke kompanije za slanje astronauta u svemir, nije im više potrebna ruska pomoć. Međutim, i to zavisi od NASA budžeta. Ako NASA ne dobije kompletno finansiranje za ove misije od vlade, moguće je da će za pomoć ipak morati da se obrati Rusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: