Život

Sreda, 01.07.2015.

13:32

Bliski susret Venere i Jupitera na nebu stvorio pravi spektakl

Jupiter i Venera tokom prošlog meseca približavali su se jedan drugome na noćnom nebu, a sinoć su dve planete imale najbliži susret u protekle 24 godine.

Izvor: 24sata.hr

Default images
Screenshot

Ljubitelji astronomskih pojava sinoć su imali priliku da uživaju u fenomenu u kojem su se Jupiter i Venera toliko približili da su se skoro spojili u jednu sjajnu "zvezdu".

Konjukcije planeta su pojava u kojima se nebeska tela prividno približavaju jedno drugome i nisu posebno neobične. Tako se i konjukcije Jupitera i Venere javljaju u intervalima od 13 meseci.Međutim, ovako bliski susreti su ipak znatno ređa pojava.

Kako piše Space.com, u sledećih 100 godina ovako bliskih susreta biće tek 26, a 2065. godine Venera će izgledati kao da je prošla ispred Jupitera, ali obe će planete tada biti blizu Sunca pa nećemo moći da uživamo u tom spektaklu. . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: