Vojska SAD predstavila laserski top (VIDEO)

Američka mornarica objavila je da su ovogodišnja testiranja laserskog naoružanja bila uspešna i objavila video-snimak na kome se vidi kako funkcioniše laserski top u pomorskim uslovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

14:20

Default images

Laserski oružani sistem (Laws) isproban je pre dva meseca na krstairic "USS Pons" u Persijskom zalivu, a prikazano je kako pogađa nekoliko meta na vodi i u vazduhu.

"Moćni Laws sistem će odigrati ključnu ulogu u budućnosti pomorskih borbenih operacija", naveo je u saopštenju admiral Metju Klander, šef odeljenja za mornaričko istraživanje.

Prototip topa je koštao 40 miliona dolara, a rigorozno testiran je u najrazličitijim uslovima.

"Radio je i u peščanoj oluji u uništavao je mete Sistem je razvijan godina, a zvaničnici američke vojske kažu da je sposoban da "uništava mete sa milimetarskom preciznošću."

Oružje je dugo čekalo na dozvolu Pentagona, a njime se upravlja pomoću uređaja sličnog kontrolerima konzola za video-igre.

Na snimku se vidi kako se pogađa gliser, mala meta na brodu koji se kreće, ali i bespilotna letelica u vazduhu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: