Utorak, 01.04.2014.

21:35

Šta se dešava sa ljudskim srcem u svemiru?

U uslovima izuzetno slabe gravitacije, ljudsko srce ima tendenciju da se zaobli, što bi moglo da izazove zdravstvene probleme kod astronauta koji provode duge periode u bestežinskom stanju.

Izvor: Tanjug

Default images

Na nedavno održanom kongresu Američkog koledža za kardiologiju u Vašingtonu, stručnjaci Američke svemirske agencija (NASA) su otkrili da prilikom dužih boravaka u bestežinskom stanju, srce astronauta postaje okruglije.

"Srce ne radi tako naporno u svemiru, što može da dovede do gubitka mišićne mase", objasnio je dr Džejms Tomas, stručnjak za ultrazvuk srca u NASA i autor studije.

"To može da ima ozbiljne posledice po astronaute nakon povratka na Zemlju i zato pokušavamo da nađemo rešenja, kao što su vežbe koje će imati preventivnu ulogu i sprečiti taj fenomen", rekao je on, prenose američki mediji.

Astronauti obično provode šest meseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ti produženi boravci u bestežinskom stanju uzrokuju niz problema s kojima se astronauti suočavaju po povratku na Zemlju. Slabost mišića, gubitak svesti i opasnost od frakture kostiju, samo su neke od nezgoda koje mogu da ih zadese nakon putovanja u svemir.

U NASA navode da je to jedan od problema s kojim će morati da se nose i budući putnici za Mars, do kog će samo putovanje trajati više od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: