Srbi koji su otkrivali "Božju česticu"

Vest da je Evropska organizacija za nuklearnu fiziku (CERN) ove godine otkrila postojanje nove čestice, koja bi mogla biti Higsov bozon, obišla je svet, a u ekipi istraživača bili su i naučnici iz Srbije.

Život

Izvor: B92

Subota, 20.10.2012.

14:40

Default images

Profesor đorđe Šijački, naučni savetnik Instituta za fiziku, objasnio je Tanjugu da je osnova za istraživanja u CERN-u Veliki hadronski sudarač (LHC), a da je u međunarodnoj ekipi okupljenoj oko dva najveća detektora i veći broj istraživača iz Srbije.

LHC je akcelerator prečnika 27 kilometara, koji se nalazi stotinak metara pod zemljom ispod švajcarsko-francuske granice, kod Ženeve. "Da bi fizičari mogli da analiziraju podatke, moraju da se naprave detektori i postoje četiri detektora u CERN-u. ATLAS je najveći detektor", rekao je Šijački, koji je deo naučnog tima koji učestvuje u projektu ATLAS.

ATLAS, što je skraćenica od "toroidni LHC aparat", težak je 7.000 tona i ima prečnik od 25 metara. "On je, grubo rečeno, kao petospratna zgrada", rekao je Šijački.



On je napomenuo da sve teorije o zakonitostima koje vladaju u mikrosvetu treba proveriti eksperimentalno.

U eksperimentu ATLAS učestvuje i grupa srpskih istraživača sa Instituta za fiziku i Nuklearnog instituta u Vinči.

Rukovodilac grupe srpskih fizičara na eksperimentu CMS CERN-u Petar Adžić izjavio je da su ATLAS i CMS dva najveća eksperimenta u fizici čestica.

ATLAS i CMS, što je skraćenica za "kompakt muon solenoid", završeni su pre dve godine i kada je veliki akcelerator počeo da radi, dva detektora su počela da skupljaju podatke, kazao je Adžić, profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu.



"Već imamo prve rezultate - kao što znate, ove godine smo otkrili novu česticu i sada pokušavamo da utvrdimo da li je to ona koja se traži, koju smo predvideli. Reč je, naravno, o Higsovom bozonu", kazao je on.

Prema njegovim rečima, detektor CMS je dugačak, u formi cilindra, oko 20 metara, dijametra 15 metara, a teži oko 12,5 tona, i jedan je od najkompleksnijih instrumenata koji je ikada napravljen.

Adžić je naveo da međunarodna ekipa oko tog detektora broji 3.800 ljudi, među kojima je i srpska ekipa, koju čine naučnici iz Instituta u Vinči i sa Fizičkog fakulteta.

Šijački je napomenuo da je rad u CERN-u tako zamišljen da nema odliva mozgova jer istraživači rade neko vreme u toj organizaciji, a potom se vraćaju u svoje matične institucije, gde nastavljaju da rade i prenose znanje.

"To je idealna situacija za zemlje kao što je naša, gde postoji veliki problem sa odlivom mozgova", rekao je on, ocenivši da je budućnost Srbije u nauci, prenosu tehnologija i kontaktima s vrhunskim svetskim istraživačima.

Higsov bozon, koji zbog karakteristika nazivaju i "Božjom česticom" zbog uloge u stvaranju univerzuma.

Ukoliko bude definitivno potvrđeno da je novootkrivena čestica zaista Higsov bozon, to bi bilo najveće naučno otkriće u poslednjih 60 godina, koje bi imalo dalekosežne posledice u fizici.

Postojanje ove čestice otvara put ka boljem razumevanju principa "velikog praska" i nastanka univerzuma, pa čak i života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: