Zdravlje

Petak, 09.02.2024.

09:40

Pričate u snu? Saznajte šta vam telo poručuje

Pričanje u snu službeno se zove somnilokvij. Jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vreme spavanja. Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom.

Izvor: B92

Pričate u snu? Saznajte šta vam telo poručuje
Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk

Ljudi pričaju u snu najviše 30 sekundi, a dešava se i da neki pričaju više puta tokom noći. Ponekad su to jasne fraze i reči, a ponekad je u pitanju samo mrmljanje.

"Prema mom iskustvu, pričanje u snu može biti povezano sa preopterećenošću živčanog sistema i nastaje zbog prekomernog gledanja u ekran pre spavanja ili velikog unosa kofeina tokom dana", kaže dr Nerina Ramlakhan, terapeutkinja i ekspertinja za san, piše Web MD. Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, ovo mogu da budu razlozi:

· emocionalni stres;

· poremećaj temperature;

· upotreba određenih lekova koji utiču na mozak. Takođe, do govorenja u snu može doći kod osoba koje su samokritične, kao i kod onih koji sebi zadaju visoke ciljeve. Veoma često osobe koje žele da sve drže pod kontrolom ne govore naglas ono što misle i to se dešava kada podsvest preuzme kontrolu nad svešću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

13 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

20 h

Podeli: