Četvrtak, 26.04.2012.

21:06

Špansko finale Lige Evrope!

Fudbaleri Atletik Bilbaa i Atletiko Madrida igraće 9. maja u Bukureštu u finalu Lige Evrope za sezonu 2011-12.

Izvor: AG

Default images

Bilbao je nakon poraza od 2:1 u Lisabonu, u spektakularnom revanšu na San Mamesu savladao Sporting sa 3:1 golom fantastičnog Fernanda Ljorentea u 88. minutu.

Uz mnogo manje drame plasman u finale obezbedio je Atletiko Madrid koji je nakon trijumfa u Madridu od 4:2 savladao Valensiju i na ’Mestalji’ sa 1:0.

Osim Ljorentea strelci za Bilbao bili su Susaeta u 17. i Gomes u 45. minutu, dok je jedini strelac za goste bio Holanđanin Van Folfsfinkel u 44. minutu. To je Bilbau drugo evropsko finale u istoriji kluba. Davne 1977. u finalu Kupa UEFA u dva meča su poraženi od Juventusa.

Na duelu u Valensiji je takođe bilo uzbuđenja ali ne i neizvesnosti. Atletiko je uspeo da se odbrani i sačuva prednost iz prvog meča, a finale je definitivno obezbedio Adrian u 60. minutu.

Meč karijere Fernanda Ljorentea

Atmosfera na San Mamesu pred početak duela bila je fantastična. Kompletan stadion, kapaciteta 40 hiljada gledalaca, bio je obojen u crveno-bele boje.

Počelo je oprezno sa obe strane, a u devetom minutu prvu priliku imao je Ljorente koji je tako već na početku najavio da će ovo biti njegovo veče. Napadač Bilbaa prihvatio je dubinsku loptu u kaznenom prostoru leđima okrenut golu, uspeo je da se okrene, ali ne i da ugrozi ozbiljnije golmana Sportinga.

Portugalci su u pšrvih deset minuta pokazali da neće braniti prednost iz Lisabona, ali iako su imali nekoliko solidnih napada, nisu uputili udarac u okvir Iraizozovog gola. Iako je Sporting češće imao loptu u posedu, napadi Bilbaa bili su znatno opasniji. Ljorente je bio veoma raspoložen, ali su gostujući defanzivci uspevali da ga sačuvaju u prvih 15-ak minuta.
Međutim, u 17. minutu Bilbao je došao do prednosti, a Ljorente je bio asistent. Muniain je poslao centaršut sa desne strane, 'devetka' Bilbaa sjajno je grudima spustila loptu za Susaetu koji je uhvatio volej levom nogom i Rui Patrisio je savladan.

Samo četiri minuta kasnije Sporting je lako mogao da uzvrati pogotkom. Najbolji igrač prve utakmice Dijego Kapel poslao je odličan centaršut sa leve strane, a na drugoj stativi Martins je u odličnoj situaciji sa oko sedam metara glavom šutirao preko gola.

U narednih desetak minuta igralo se između dva kaznena prostora, a u 31. minutu opravdano je poništen gol Gomesa zbog ofsajda. Dva minuta kasnije Polga je posle kornera naterao Iraizoza na odličnu intervenciju.

Nove pretnje za gol Sportinga usledile su u 40. i 42. minutu. Prvo je pokušao Iraola, nakon toga i Ljorente, ali je ostalo 1:0. U 44. minutu Bilbao je kažnjen za promašaje. Gol je postigao Holanđanin Van Folfsvinkel koji je iskoristio loše boksovanje Iraizoza i izjednačio rezultat. To međutim nije bio konačan rezultat prvog dela pošto je dva minuta kasnije Gomes nakon prave minijature i sjajne asistencije Ljorentea prebacio Rui Patrisija za 2:1.
Prvo poluvreme bilo je fantastično, a i drugo je počelo u sličnom ritmu. U 51. minutu Susaeta je zagrejao dlanove golmana Sportinga, a u nastavku akcije posle kornera Ljorente je pogodio stativu.

Insua je u 55. minutu ozbiljno ugrozio gol Bilbaa iz prekida, a bilo je očigledno da nijedan tim nije zadovoljan produžecima i eventualnim penalima. U nastavku meča ponestajalo je snage igračima na terenu, pa je bilo i manje prilika.

Međutim, utakmica nije ušla u produžetak, pošto je dva minuta pre kraja regularnog dela fenomenalni Fernando Ljorente golom za prolaz u finale zaokružio utakmicu karijere. Gomes je sjajno driblingom izbacio jednog defanzivca Sportinga u kaznenom prostoru, Ljorente se sjajno snašao, a lopta se od stative odbila u mrežu.

Nakon toga navijači domaćih bili su u potpunom transu, pa Sporting nije uspeo do kraja da stvori izgledniju priliku i Bilbao je obezbedio prolaz u finale.

Atletiko sačekao šansu na Mestalji

Revanš meč između Valensije i Atletiko Madrida na Mestalji je definitivno odlučen u prvih 45 minuta. Domaći tim igrao je fantastično, ali nije uspeo da savlada golmana Kurtou.

Valensija je u prvom delu imala čak sedm odličnih šansi, imala je šest kornera naspram nijednog protivnika i čak 19 napada više (26-7) ali to im nije donelo prednost.
Tim Dijega Simeonea je čekao svoju priliku i dočekao je. Gol je u 60. minutu postigao Adrian pošto je uhvatio prelep poluvolej i tako postigao 11. gol u ovogodišnjem izdanju Lige Evrope.

U nastavku meča zbog teže povrede kolena meč je ranije morao da završi igrač Reala na pozajmici u Valensiji Kanales, a veoma zanimljivo je bilo u 76. minutu.
Sudija je prvo dosudio penal nakon asistencije pomoćnika, a nakon toga stvorila se gužva koju su napravili igrači oba tima. Epilog svega bilo je potpuno opravdano poništavanje penala ali i crveni karton Tijagu koji zbog toga neće igrati u finalu u Bukureštu. Igrač Atletika udario je šamar Soldadu.

U nastavku meča nije više bilo ni uzbuđenja ni golova, pa će Atletiko 9. maja pokušato da osvoji drugi trofej u drugom po jačini evropskom takmičenju u poslednje tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: