Petak, 13.04.2012.

09:38

Baku gradi najvišu kulu na svetu?

Prihodi od nafte podstakli su građevinsko ludilo u bivšoj sovjetskoj državi Azerbejdžanu, ali u nastojanju da poveća svoju popularnost, ova zemlja želi da izgradi najvišu zgradu u svetu.

Izvor: B92

Default images

Azejberdžanska kula (to joj je radni naziv) trebalo bi da dostigne visnu od 1.050 metara i time nadmaši Burdž Kalifu (829,84 m) iz Dubaija kao najvišu građevinu na svetu.

Planirano je da se izgradi i 41 veštačko ostrvo u Kaspijskom moru koje će biti povezano sa 150 mostova.

"Ovde će živeti million ljudi…to će biti Venecija, nova Venecija,” rekao je Ibrahim Ibrahimov, jedan od idejnih tvoraca projekta i direktor građevinske firme Avesta.

Po njegovim rečima, američki, turski, arapski i kineski investitori su već pokazali interesovanje za ovaj projekat vredan oko 100 milijardi dolara koji bi trebalo da bude realizovan između 2020. i 2025. godine.
Avesta Group
Trenutno se radi na izgradnji trkačke staze dostojne Formule 1 i rekonstrukciji hotela od 5 zvezdica, kako bi se Bakuu povratila stara slava koju je uživao pre jednog veka kada je procvetao naftni biznis.

Čuvena arhitektica Zaha Hadid angažovana je na dizajniranju nekoliko visokih "vijugavih" zgrada.

S obzirom da je Baku domaćin ovogodišnje Evrovizije u maju mesecu, to će biti još jedna šansa da se ovaj grad predstavi svetu u odgovarajućem svetlu.

Azerbejdžan će, međutim, imati jaku konkurenciju iz Saudijske Arabije: tamošnji investitori najavili su u avgustu da započinju izgradnju Kraljevske kule (Kingdom Tower) u Džedi koja će takođe biti preko 1000 m visoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

52 min

Podeli: