Petak, 17.10.2014.

21:22

"Gastronomija je glavni adut turističke ponude Srbije"

Gastronomija je značajan turistički potencijal naše zemlje, pa bi po ugledu na mnoge druge zemlje koje su to već učinile i Srbija mogla da svoj identitet prepozna u bogatstvu nacionalne kuhinje, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić na otvaranju Beogradskog gastro festa.

Izvor: Tanjug

Default images

On je rekao da Srbija ima odlične potencijale i resurse za proizvodnju hrane i podsetio da 20 odsto ukupnog srpskog izvoza pripada izvozu hrane, dok se 15 procenata BDP-a ostvaruje upravo zahvaljujući ovoj oblasti.

Ministar je podsetio da je Evropska turistička komisija predvidela da u sledećoj godini tema za turističku promociju zemalja Evrope bude upravo hrana, što bi i Srbija trebalo da iskoristi i osmisli akcije koje će biti usmerene u tom pravcu.

Beogradski gastro fest otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 19. oktobra. Tokom trodnevnog Beogradskog gasto spektakla, domaćini i organizatori Kulinarska federacija Srbije i Diplomatska asocijacija Srbije, najavljuju celodnevnu kulinarsku zabavu za celu porodicu.

Posetioci će, uz brojna takmičenja, panele i radionice, moći da dobiju savete i razmene iskustva sa najvećim domaćim i stranim majstorima kuhinje, poput Cezara Bartolinija, partnera najvećeg živog kuvara i rijaliti zvezde Gordona Remzija, ali i Jovice Jovičića, voditelja popularne "Paklene kuhinje".

U sajamskom delu Beogradskog gastro festa, posetioci će moći da, po povlašćenim cenama, dopune svoju kulinarsku kolekciju začina, opreme i nacionalnih gastro suvenira.

Ovogodišnji gastro fest će prvi put pod jednim imenom objediniti nekoliko tradicionalnih gastro manifestacija - Balkan Culinary Cup, Balkan Chilli Festival, Big Master. Balkan Culinary Cup - uzbudljiv i neizvestan gastro šampionat koji treću godinu za redom okuplja najbolje "borce"- ugledne domaće i strane kuvare i poslastičare.

Big Master je najveća balkanska gastro radionica tokom koje kroz panel diskusije i predavanja poznati svetski kuvari savetuju posetioce i razmenjuju iskustva.

Ovogodišnji Big master otvoriće stručni tim žive legende kuvanja - Gordona Remzija. Balkan Chilli Festival - u organizaciji Diplomatske asocijacije Srbije, a pod sloganom "Chilli Festival - od semena do tanjira" posvećen je najvećem srpskom brendu - ljutoj hrani.

U okviru Balkan Chilli Festivala posetioce očekuju radionice o nacionalnim balkanskim kuhinjama, projekat "Lepi brka kuva sa decom", kao i takmičenje za najhrabrije - Ko može da pojede najviše čilija? Kupovinom ulaznice za Beogradski gastro fest posetioci stiču pravo na kupovinu eksponata po povlašćenim cenama.

Gastronomi će u okviru ove manifestacije moći da učestvuju i u akciji kuvanja pasulja u autentičnoj predratnoj kuhinji koja će, specijalno za ovu priliku biti montirana u hali pet Beogradskog sajma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: