Svet 8

30.05.2024.

18:38

Raspoređeni "Tajfuni": Kina će ući u rat?

Kinesko ministarstvo odbrane u četvrtak je oštro osudilo raspoređivanje američkog raketnog sistema srednjeg dometa na severu Filipina tokom vojnih vežbi u aprilu, dodajući da je taj potez "značajno povećao rizik od rata u regionu".

Izvor: Jutarnji.hr

Raspoređeni "Tajfuni": Kina će ući u rat?
Profimedia

Podeli:

Portparolka Ministarstva odbrane Vu Ćjan rekla je da je Kina u stanju pripravnosti i da se protivi raspoređivanju američkih projektila na Filipinima, prvih takve vrste u Indo-pacifičkom regionu.

Prema njenim rečima, akcije SAD i Filipina "ozbiljno su ugrozile" mir u regionu i donele su "ogromne rizike od izbijanja rata u regionu".

Rakete srednjeg dometa su strateško i ofanzivno oružje", rekao je Vu i dodao da scenario podseća na politiku "hladnog rata".

Kina raspoređuje sopstvene napredne rakete srednjeg dometa kao deo proširenog arsenala konvencionalnih balističkih raketa.

SAD su prošlog meseca potvrdile da su raketni sistemi Tajfun bili raspoređeni na Filipinima tokom vojne vežbe "Balikatan" (Rame uz rame).

Filipinski pukovnik Majkl Logiko rekao je tada da su raketni sistemi, koji mogu da ispaljuju rakete Tomahavk i SM-6, prevezeni u grad Laoak u severnoj filipinskoj provinciji Ilokos Norte, ali nije rekao da li je oružje od tada premešteno. ili je ostao na Filipinima.

Iz ovih sistema nisu ispaljivane rakete tokom zajedničkih vojnih vežbi jer je cilj bio da se utvrdi mogućnost transporta raketnih sistema od 40 tona avionom.

Oko 16.000 vojnika sa dve strane učestvovalo je u godišnjim vojnim manevrima SAD i Filipina. Oni su održani na severnim filipinskim ostrvima u blizini Tajvana i u vodama naspram Južnog kineskog mora gde je Kina u teritorijalnom sporu sa nekoliko zemalja, uključujući Filipine.

Podeli:

Tagovi

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: