Svet 0

30.05.2024.

18:23

Odata počast Raisiju – SAD bojkotovale

U Generalnoj skupštini UN danas je odata počast iranskom predsedniku Ebrahimu Raisiju, koji je poginuo u padu helikoptera, a Sjedinjene Američke Države bojkotovale su ceremoniju zbog njegove navodne umešanosti u ''brojna, užasna kršenja ljudskih prava".

Izvor: Tanjug

Odata počast Raisiju – SAD bojkotovale
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Podeli:

''Raisi je umešan u brojna, užasna kršenja ljudskih prava, uključujući i vansudska ubistva 1988. Neka od najgorih kršenja ljudskih prava dogodila su se tokom njegovog mandata'', rekao je potparol američke misije u UN Nejt Evans i poručio da bi UN trebalo da stane uz narod Irana.

Generalna skupština UN od 193 člana tradicionalno se sastaje da oda počast svakom svetskom lideru koji je bio šef države u trenutku smrti.

Tokom 50-minutnog odavanja počasti Raisiju, govore su držali predstavnici različitih zemalja i regionalnih grupa, prenosi Rojters.

''Ujedinjene nacije su solidarne sa Irancima u potrazi za mirom, razvojem i osnovnim slobodama'', poručio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Iranska misija u Njujorku odbila je da komentariše bojkot SAD, ali je ambasador Amir Said Iravani komentarisao da su Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, koji je takođe poginuo u padu helikoptera, bili ''simbol nade, otpornosti i trajne moći dobrog upravljanja i diplomatije''.

''Ostajemo posvećeni održavanju principa mira, bezbednosti, pravde i multilateratizma koji su oni neumorno podržavali'', rekao je Iravani.

Rojters navodi da je Raisi, kao mladi tužilac u Teheranu, bio deo panela koji je nadgledao pogubljenje stotina političkih zatvorenika u glavnom gradu Irana 1988. godine, kako se približavao kraj rata te zemlje sa Irakom.

Predsednički izbori u Iranu zakazani su za 28. jun, a do tada će Mohamad Mohbar biti vršilac dužnosti predsednika.

Raisi i Abdolahijan poginuli su kada se helikopter srušio 19. maja na severozapadu Irana, a bivši predsednik je sahranjen 23. maja u rodnom gradu Mašhad.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

9 h

Podeli: