Aktuelno 4

30.05.2024.

14:36

Google o skandalu koji je potresao internet: Istina je!

Iz kompanije Google komentarisali su dokumente koji su dospeli u javnost i izazvali pravu pometnju na internetu.

Izvor: B92

Google o skandalu koji je potresao internet: Istina je!
Shutterstock/Sundry Photography

Podeli:

Oko 2.500 internih dokumenata našlo se "na mreži", a iz njih se saznaje na koje načine i koje sve podatke kompanija prikuplja.

Dokumenti su pravi, potvrdio je portparol kompanije Google u mejlu za portal The Verge.

"Upozorili bismo, ipak, da se ne izvode netačni zaključci o Google pretrazi na osnovu informacija koje su zastarele, van konteksta, ili nepotpune. Već smo podelili dosta toga o načinu na koji pretraga radi, ali želimo da zaštitimo integritet rezultata od manipulacije", rekli su iz kompanije Google.

Podsetimo, u pitanju je API dokumentacija sa oko 14.014 atributa iz Googleovog internog "Content API Warehouse". 

Ove podatke je prvi na internetu objavio osnivač SEO agencije Moz, Rand Fiškin, i objasnio da je dokumentacija proširena na Hexdocs koji indeksira javne GitHub repozicije i pronađeno, tako da je sada dostupna i drugima.

Fiškin je, nakon pregleda dokumenata, zaključio da Googleovo rangiranje u pretrazi sada favorizuje velike, dominantne brendove. Iako to deluje šokantno, potvrdile su se mnoge pređašnje tvrdnje da se rezultatima pretraživanja manipuliše.

Detaljnije o objavljenim dokumentima pročitajte u odvojenom tekstu.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

10 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: