Utorak, 10.07.2018.

17:45

Srpska manifestacija koja čuva tradiciju dugu više od jednog veka

Izvor: novosti.rs

Srpska manifestacija koja čuva tradiciju dugu više od jednog veka
Rajac / thinkstock photo

Kosidba na Rajcu, jedna od najstarijih turističkih manifestacija u Srbiji, ove godine će biti održana od 13. do 15. jula. Već 46 godina, ova manifestacija sa velikim uspehom čuva tradiciju dugu više od jednog veka - oživljava nekadašnji život na selu i slavi završetak sezone košenja planinskih livada.

U petak, 13. jula, na Rajcu od 21 čas počinju rok koncerti - Astor Lajka, "Ućuti pas", "Organizam", "Strah od Džeki Čena". Zvanično otvaranje manifestacije predviđeno je za nedelju, uz defile kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša... Sledi revijalno, pojedinačno i ekipno takmičenje kosača, i na kraju dodela prestižnog priznanja "Zlatna kosa".

Nedeljno popodne rezervisano je za nastup KUD "Ljig" iz Ljiga, proglašenje pobednika i dodelu priznanja i koncert trubačkog orkestra "Etno-art".

“Među najvažnijim poslovima u stočarskim krajevima bila je kosidba“, objašnjava Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije Ljig za "Novosti" – “U stara vremena, letina se sakupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih. Na mobu, inače, obično su dolazili mladi. Mobe su i ženska prela i posela. Na tim okupljanjima se prelo, plelo i vezlo, uz pesmu, priču i pouke mlađima. Svako je trebalo pokaže ono što najbolje zna i ume. Mobe su, tako, bile pravi izraz života jedne seoske zajednice“

Kosačima, takmičarima, u obzir se uzima brzina, širina, kvalitet i ujednačenost otkosa. Zlatnu kosu do sada je najviše - čak sedam puta - osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: