Valletta, Malta: šta videti za 2 dana

Valeta ima zidine boje meda koje u sebi kriju krstašku istoriju, palate i crkve, piše Independent

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2010.

11:32

Default images

Zbog čega treba ići baš sada?

U novembru redovno padaju cene avionskih karata do Malte, koja u jesen deluje još prvilačnije, a naročito ako se fokusirate na Valetu, prvi planski građeni grad u Evropi. Palate i crkve malteške prestonice kriju čitave naslage istorije i intriga, obrnuto srazmerne njenoj veličini. Sve vreme ćete imati utisak arhitektonske harmonije građevina od kamena boje meda, s patinom prijatne oronulosti. Valeta je istovremeno i idealna baza za otkrivanje ostatka ovog malog ostrva.

Kako stići

Do Malte se najjednostavnije stiže avionom, a sa aerodroma autobusi polaze na svakih 20 do 30 minuta. Autobusima treba oko 40 minuta do kružne autobuske stanice kod Gradske kapije (City Gate/Putirjal), a karta košta samo €0.47.

Taksi možete rezervisati odmah pored turist biroa. Cena je fiksna - 16€ do Valete (noću je nekoliko € skuplje).

Orijentišite se

Grad je osnovao Jean de La Valette, Veliki majstor Suverenog reda Svetog Jovana Jerusalimskog, nakon što je Malta uspela da preživi veliku otomansku opsadu 1565. godine. La Valette je izabran za lidera i vrhovnog komandanta vitezova iz različitih krajeva Evrope, od kojih je svaki dobio sopstvenu auberge (palatu).

Kao i veliki deo Valete, City Gate (Gradska kapija) koja je istovremeno glavni ulaz u grad, oštećena je za vreme Drugog svetskog rata, a trenutno je u toku poslednja u nizu rekonstrukcija. Kapija gleda na ulicu Republic Street, glavnu gradsku saobraćajnicu koja vodi do tvrđave Fort St Elmo na samom moru. Razdaljina od Gradske kapije do tvrđave je samo 1 km, a poluostrvo na kojem je Valeta smeštena još je uže - samo 600 metara. Glavni turist biro za Valetu i za ostatak Malte nalazi se u palati u 221 Merchants Street (00 356 229 15000; visitmalta.com). Otvoren je svakog dana od 9h do 17.30h (do 13h nedeljom).

Smeštaj

Najgrandiozniji hotel u Valeti je Phoenicia, odmah ispred Gradske kapije i iznad autobuske stanice. Uprkos metežu ispred, Phoenicia (00 356 2122 5241; phoeniciamalta.com) je miran i prijatan hotel, sa predivnim pogledom. "Klasična" soba s doručkom košta €122.

Osborne Hotel se nalazi s unutrašnje strane zidina, ali i dovoljno blizu Gradske kapije. Smešten je u nekadašnjoj viteškoj palati (50 South Street; 00 356 2123 32127 osborne-hotel.com; osbornehotel@onvol.net). Dvokrevetne sobe su od €93, a u cenu je uključen švedski sto za doručak.

Castille Hotel se takođe nalazi kod glavnog ulaza u Valetu (Castille Square; 00 356 2124 3677; hotelcastillemalta.com). Smešten je u staroj zgradi sagrađenoj od kamena zlatne boje na jedoj od najviših tačaka u gradu. Vansezona počinje 11. novembra, kada cena za neku od udobnih i karakternih soba ovoga hotela pada sa 110€ na 90€ (u cenu je uključen doručak).

DAN PRVI
Prošetajte se


Krenite od vrha ulice Republic Street ka istoku, u pravcu Jerusalima. Kroz nekoliko minuta stići ćete do Katedrale Svetog Jovana Krstitelja (Co-Cathedral of St John), veličanstvene strukture građene u periodu od 1573. do 1577. Impozantna, i istovremeno jednostavna spoljašnjost u dubokom je kontrastu sa detaljima enterijera. Čak je i pod kompletno prekriven vedro obojenim mermernim nadgrobnim pločama Viteza. U oratorijumu se nalaze dva remek dela Karavađa, među kojima je The Beheading of St John (Obretenje glave Svetog Jovana), najveća slika koju je ovaj umetnik ikada proizveo. Katedrala je otvorena od 9-30h do 16.30h (ponedeljak-petak) i od 9.30h do 12.30 (subota); ulaz €6. Kodeks oblačenja je striktan - bez šorceva, golih ramena i visokih štikli koje bi mogle da oštete mermerni pod. za više informacija: stjohnscocathedral.com.

Prevod: Uroš Veličković

U nastavku: Valletta, Malta: šta videti za 2 dana (2)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: