Tusta: Odlazak večitog buntovnika

Legenda jugoslovenskog rokenrola, beskompromisni borac za pravdu, istinu i mir i večiti buntovnik, Brako Črnac Tusta, izgubio je dugogodišnju bitku sa bolešću.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

16:50

Default images

"KUD Idijoti" oformljeni su 1981. godine, pod velikim uticajem američke pank scene 70tih i legendarnih Ramonsa.

Međutim, prvi studijski album, nakon niza koncertnih snimaka, "Bolivija Rokenrol", objavljuju tek 1989. dve godine nakon što su pobedili na Omladinskom festivalu u Subotici.

Taj festival obezbedio im je širu popularnost, a sam bend se profilisao kao jugoslovenski bend, koji je narednih godina odbijao da učestvuje u nacionalističkom ludilu koje je zahvatilo bivšu Jugoslaviju.

"Oni nisu bili hrvatski bend oni su upravo bili i ostali bend citavog regiona. Njihova popularnost bila je potpuno jednaka i u Srbiji, i u Sloveniji, Bosni i bili su vrlo rado viđeni gosti...Taj njihov koncept jednostavnog rokenrola, pokazao je pravac nekim drugim bendovima", smatra Vladimir Janković Džet.

Od pobede na festivalu u Subotici, do danas, Idijoti su objavili veliki broj albuma, čiji naslovi su dosta govorili o stavovima benda. Među njima su "Glupost je neuništiva", "Tako je govorio ZaraTusta", "Istra ti materina", "Cijena ponosa" ili "Remek-djelo".

"Nasli su svoj put kroz jedan šaljiv, narodski, alan-fordovski prostup panku kji je bio drag i prepoznatljiv svima koji su odrastali 80-ih i 90-ih godina. Najupečatljivija ličnost cele te priče bio je upravoTusta, jedna interesantna i apartna pojava", izjavio je Dragan Ambrozić.

Koliko je Tusta bio veliki i koliki je značaj Kud idijota govori i niz koncerata održanih u celom regionu, pa i u Beogradu, sa ciljem da se pomogne Tustino lečenje. Pa su tako u Beogradu nastupili naši najveći rok bendovi - Disciplina kičme, Električni orgazam, Rambo Amadeus, Partibrejkersi i mnogi drugi…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: