Raskošno novo čitanje Ane Karenjine

Anu Karenjinu, heroinu remek-dela Lava Tolstoja iz 1877. tumačile su neke od najčuvenijih glumica: Greta Grabo, Vivijen Li, Marlen Ditrih i Ingrid Bergman. Od jeseni Britanka Kira Najtli pridružiće se ovom prestižnom spisku u toliko raskošnoj produkciji da će sve druge kostimirane drame stavitii u zasenak.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2012.

17:10

Default images

Najnovija verzija „Ane Karenjine” predstavlja još jednu saradnju između 27-godišnje junakinje „Pirata sa Kariba” i reditelja Džoa Rajta, nakon nagrađivanih filmova „Gordost i predrasuda” (Pride & Prejudice) i „Pokajanje” (Atonement).

Prvobitan plan bio je da se ova adaptacija snima negde Rusiji. A onda, 12 nedelja pre početka snimanja, Rajt se odlučio za smeo zaokret.
„Bilo je prilično radikalno”, kaže Najtlijeva. „Išli smo u Sankt Peterburg i Moskvu da gledamo lokacije, a onda me je Džo pozvao i pitao, ’Jel možeš da dođeš do mene?’

Odveo me je u radnu sobu i objasnio da je došlo do promene plana. ’Sada se sve odigrava u pozorištu’... I gledalac posmatra kako se drama odvija kao da sedi u publici”.
Ana Karenjina je priča o ruskoj aristokratkinji iz 19. veka, supruzi i majci koja se upliće u strasnu aferu sa mladim grofom Vronskim.

Aninog supruga tumači Džud Lo a ljubavnika Aron Džonson.

Ser Tom Stopard je napisao scenario kombinujući Najtlijevu i Tolstoja.
„Samo veoma mudra glumica može da igra Anu a Kira ima odlične instinkte”, kazao je 75-godišnji scenarista. „Pri tom je izvanredno lepa”.

Rezultat je radikalna kinematografska zamisao koja će možda podeliti kritiku.

„Koja je poenta u ‘sigurnoj’ adaptaciji?”, pita se Najltijeva. „Ako ste se već prihvatili toga, onda neka bude nešto spektakularno”.

Premijera filma je 7. septembra u Velikoj Britaniji a 16. novembra u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: