Kultura

Petak, 22.04.2016.

08:37

U Metropolitenu izložene dve "Hagade"

Njujorški Metropoliten muzej je povodom jevrejskog praznika Pashe, koja je po savremenom kalendaru u vreme pravoslavnog Uskrsa, odabrao da izloži dva veoma retka primerka jevrejske religijske knjige "Hagade".

Izvor: Tanjug

U Metropolitenu izložene dve
Foto: Thinkstock / ilustracija

Hagada se bavi biblijskom pričom o egzodusu Jevreja iz egipatskog ropstva i ona se čita za vreme Pashe, a u srednjem veku je bila praksa da bude bogato ilustrovana čak i ljudskim figurama.

Oba rukopisa "Hagade" su izložena na dve lokacije za srednjevekovnu umdetnost u glavnoj zgradi muzeja na Petoj aveniji, dok je druga u "klaustrima" izmeštenim iz centra grada gde se nalaze ostaci srednjevekovnih manastira i crkava kupljenih u Evropi i kamen po kamen preneti u Njujork.

Oba rukopisa bogato iluminirana su bili duže vreme izvan izlozbenih prostora pošto su bili u rukama konzervatora i restauratora.

Jedan manuskrupt poznat kao "Prato Hagada" izložena je u klaustrima i to je nova pozajmica iz njujorškog Teološkog seminara gde se čuva u seminarskoj biblioteci i ovo je prvi put da su je pozajmili nekom javnom muzeju.

Druga "Hagada" pripada istom seminaru, ali je već duže vreme pozajmljena Metrpolitenu i poznata je po imenu iluminatora Hoela ben Simeona jednog od najpoznatijih slikara minijaturaza jevrejske verske knjige.

Prato Hagada važi za jednu od najlepših, a nastala je u Španiji u 14 veku.

Na strani koja je izložena u klaustrima Metropolitena vide se dvojica sluga koji drže beskvasni hleb, a njegov značaj na prazničnoj trpezi je istaknut veličinom hleba koji je slikan zlatnom bojom. Ovaj primerak nije dovršen, iz nepoznatih razloga, i zato može da se vidi lepota crteža koji nisu obojeni.

Hoel ben Simeon je bio putujući pisar i slikar i najviše je radio u Italiji i Nemačkoj a specijalnost mu je bila da prepisuje jevrejske verske knjige.

Posebno je voleo da radi Hagade za ličnu upotrebu.

Izložen rukopis je nastao u Italiji 1454, i pisan je prema ritualu koji su sledili italijanski Jevreji.

Stranica koja se može videti prikazuje Jevreje kako pevaju himne u kojima slave Boga. Ovo je ceremonija koja se izvodi na kraju Pashe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: