Kultura

Utorak, 29.06.2010.

12:03

Zaječar ponovo dobio knjižaru

Zaječarci su konačno dobili mesto gde će moći da kupuju knjige – 28. juna je, posle više godina, u centru grada otvorena knjižara "Kaligraf", u kojoj će se prodavati knjige devet izdavačkih kuća i gde će moći da se nabave najaktuelnija i popularna izdanja.

Izvor: B92

Default images

Otvarajući knjižaru, direktor Matične biblioteke "Svetozar Marković" u Zaječaru, Saša Jelenković, književnik i dobitnik više prestižnih nagrada u ovoj oblasti, rekao je da je svaki grad bez duše ako nema pravu knjžaru i da, bez obzira na sve druge sadržaje, podseća na ljušturu bez oraha.

On je u kratkoj besedi pozvao Zaječarce da, uz pomoć knjiga, krenu na daleka putovanja.

Vlasnica knjižare, nekadašnji novinar i voditelj u Radio-televiziji Zaječar, Irena Jović-Stanojević, izrazila je uverenje da Zaječar, i pored besparice, ima svoju čitalačku publiku, a u prilog tome govori i to što je iznedrio Festival mladih pesnika Jugoslavije, Gitarijadu i druge kulturne manifestacije.

Stariji Zaječarci, koji su prisustvovali otvaranju, sećaju se da je Zaječar pre rata imao tri knjižare i dve štamparije.

Zaječar je takođe imao i knjižare kao što su "Nolit", "Savremena administracija" i druge,koje su početkom devedesetih godina ugašene, pre svega zbog ekonomske krize, a Zaječarci su bili prinućeni da po nove naslove odlaze u druge gradove ili da knjige kupuju porudžbenicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: