Petak, 20.03.2020.

13:32

Kinoteka: "Cerska bitka"; "Kolubarska bitka"; "Marš na Drinu" dostupni su na internetu"

Akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije.

Izvor: Tanjug

Kinoteka:
Foto: depostiphotos/vectomart

Materijali Jugoslovenske kinoteke dostupni su na kanalima Jutjub i Vimeo, gde zainteresovani mogu besplatno da vide odabrane inserte iz bogatog fonda ove institucije kulture, kao i filmove koji se bave istorijom, etnologijom, kulturom.

Kako su saopštili iz Kinoteke, akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije, nekadašnjeg života, izgleda gradova, života običnih ljudi na ovim prostorima, kao i važne istorijske ličnosti i događaji.

"Za sada su to dokumentarni materijali iz perioda do 1945. godine, na koje Jugoslovenska kinoteka ima pravo", kažu iz ove institucije.

Filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata dostupni su svim zainteresovanim besplatno na veb-platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovneske kinoteke.

Kinoteka je kao učesnik međunarodnog projekta European Film Gateway postavila izbor iz svoje kolekcije dokumentaraca među kojima su "Solunski proces" (1917), "Ulazak srpske vojske u Skopje" (1918), "Proslava proboja Solunskog fronta" (1928)...

Mogu se videti i kasnije snimani dokumentarni filmovi "Cerska bitka" i "Kolubarska bitka" u režiji Svetozara Pavlovića, "Marš smrti" Miomira Stamenkovića i drugi, ali i dugometražni igrani filmovi na temu Prvog svetskog rata kao što su "S verom u Boga" Mihajla Popovića i čuveni "Marš na Drinu" Žike Mitrovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: