Sreda, 14.02.2018.

02:30

Marina Abramović za Gardijan: "Živela sam u kamionima, cenim sadašnjost"

Umetnica Marina Abramović dala je intervju za Gardijan u kom je govorila o svojoj karijeri, kontroverzama, ali i seksualnom uznemiravanju u umetničkom svetu.

Izvor: B92

Marina Abramović za Gardijan:
Foto: Getty

Marina je sada umetnik multimilioner koji svoje radove izlaže u Njujorku, dok je nekada živela bez novca, u automobilu sa rancem prepunim filmskim negativima, piše Gardijan.

"Živela sam u automobilima i kamionima, iznenađena sam što su negativi preživeli. Kako bismo cenili sadašnjost, zaista bi trebalo da gledamo u prošlost", priča Abramović.

List ističe da je ženskim umetnicima sedamdesetih godina prošlog veka bilo jako teško probiti se u tom svetu koji su velikom većinom činili muškarci.

"Trenutno imam karijeru dugu 50 godina, a prethodnih 40 godina performans se nije smatrao umetnošću. Neverovano sam verovala svojoj intuiciji da ću preživeti i zaista sam jako verovala u performans. Možete da nikada ne odustanete, ali da ne odustanete 50 godina? To je dug period. Nikada nisam prestala da radim."

Gardijan podseća da je Abramović sarađivala sa Lejdi Gagom i Džej Zijem, ali i gde su sve do sada njena dela bila izložena.

"Nikada rod ne uzimam u obzir kada je u pitanju umetničko delo. Umetnost nema rod. Smatram da postoje samo dve kategorije - dobra umetnost i loša umetnost."
Foto: Getty
Govoreći o seksualnom nasilju, o kojoj se danas sve više govori kada je reč o javnim ličnostima širom SAD, a činjenica je da postoje isti slučajevi u umetničkom svetu, Marina je navela da smatra da je strašno i tužno da te osobe nisu imale hrabrosti da o preživljenom nasilju govore u trenutku kada je do njega i došlo.

"Ne bih čekala 20 godina da kažem neku takvu stvar. Ako možete nešto reći svim ovim ljudima, ne čekajte. Hrabrost je veoma bitna u našem životu. U suprotnom imate ugušen život, što je užasno".

Sebe u sedamdesetim godinama prošlog veka vidi potpuno drugačijom.

"Gledajući unazad razmišljam: 'vau, ovo dete ima zaista veliku viziju', veću od one koju sada imam. Ne razmišljam mnogo o prošlosti, ali pokušavam da povežem neke stvari kako bih odgovorila na isto pitanje: 'Kakva je moja funkcija u ovom svetu?'".

Ni u svojoj 71. godini ne odustaje od umetnosti.

"Ja još uvek radim. To je ludo, pošto je moja generacija nestala. Znate šta? Iskreno, u životu je ljubav na prvom mestu. Ne samo voleti posao kojim se bavite, već voleti sebe i taj trenutak kada ste zaljubljeni - svet je tako sjajno mesto", istakla je srpska umetnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: