Kultura

Sreda, 04.09.2013.

18:03

IMS predstavlja "Imaginarni Balkan"

U Istorijskom muzeju Srbije 9. septembra biće svečano otvorena međunarodna putujuća izložba "Imaginarni Balkan. Identiteti i sećanje u dugom 19. veku".

Izvor: B92

Default images

Muzej je zajedno sa nacionalnim istorijskim muzejima iz Jugoistočne Evrope priredio ovu postavku pod okriljem UNESKO-vog Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi sa sedištem u Veneciji i uz podršku IKOM-a i Međunarodnog komiteta za razmenu izložbi (ICOM ICEE).

To je rezultat projekta pokrenutog u okviru UNESKO-ve globalne inicijative "Kultura - most ka razvoju", saopštio je danas Istorijski muzej Srbije.

U izložbi učestvuje 12 nacionalnih istorijskih muzeja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kipar, Hrvatska, Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovenija i Srbija).
Cas klavira, Nacionalni istorijski muzej, Tirana
Pored kustosa iz muzeja - učesnika u projektu, sarađivali su mnogi međunarodni stručnjaci i univerzitetski profesori, a specijalni konsultant je prof. dr Marija Todorova. Njena studija "Imaginarni Balkan", koja je prikazala mehanizme stvaranja negativnih stereotipa o ovom podneblju, poslužila je kao vrsta idejne okosnice putujuće izložbe.

Preuzimajući njen naslov, izložba se oslanja na Balkan kao ideju, kao otvoreni konstrukt koji može da se uvek iznova redefiniše i dopunjuje.

Okupljajući predmete iz 12 zemalja, izložba prvi put pokušava da prikaže istoriju regiona kao celinu, stavljajući akcenat na fenomene koji su bili zajednički svim društvima ovog podneblja i na čije formiranje je presudno uticao proces stvaranja nezavisnih država u 19. veku.
Berlinski kongres, Anton fon Verner, Berlin 1881
Tadašnja stvaranja nacije su temelji i današnjih identiteta pa je samim tim ovakav projekat predstavljao veliki izazov za sve muzeje učesnike, navodi se u saopštenju.

Izložba pokušava da događaje iz nacionalnih istorija sagleda u globalnom kontekstu, a strukturirana je oko tematskih celina: Život u "starom svetu", Putovanja i komunikacije, Novi društveni poredak i uspon građanske klase, Proizvodnja i širenje znanja, Mapiranje, Upotreba istorije - stvaranje heroja, Javne svetkovine, Slika nacije.

Jedan deo je posvećen kulturi ispijanja kafe kao simboličnom polju tradicionalnih kulturnih razlika među zemljama regiona, a biće prikazivan i nagrađivani dokumentarni film Adele Peeve "Čija je ovo pesma?", o pesmi koju svi narodi Balkana smatraju svojom.
Skice sa Kipra, Gravire, Gradski muzej Nikozije Leventis
Iz Srbije su, pored predmeta iz Istorijskog muzeja Srbije, predstavljeni predmeti iz Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Nišu, Muzeja grada Beograda i Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Kustosi izložbe ispred Istorijskog muzeja Srbije su dr Ana Stolić i mr Katarina Mitrović.

Dugotrajan proces pripreme bio je prilika za muzejske stučnjake iz različitih zemalja da se tokom zajedničkog rada ne samo upoznaju sa iskustvima kolega, već i da sagledaju ulogu koju muzeji mogu imati danas u predstavljanju nacionalne istorije i oblikovanju kolektivnog identiteta, dodaje se u saopštenju.
Turski stolnjak, Narodni muzej Crne Gore, Cetinje
Projekat je u svojoj metodologiji i načinu realizacije inovativan. Sve institucije su ravnopravno i zajednički radile i na koncepcijskom i na istraživačkom nivou, što je bez presedana u muzejskoj praksi ne samo kod nas već i u svetu.

Tokom trajanja izložbe, do 6. novembra, biće organizovan bogat prateći program.

Ovaj višegodišnji projekat je inaugurisan 8. aprila 2013. svečanim otvaranjem izložbe u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani, povodom sastanka Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope.

Izložba se nakon Beograda seli u Bukurešt, a planirano je da putuje u sve zemlje čiji su muzeji učestvovali u projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: