Info

Utorak, 22.11.2005.

13:53

Jubilej bez pompe

Pokušaj da tri zavađena naroda ostanu pod jednim državnim krovom, a da pri tom pojedini separatni nacionalno-državni programi ne budu radikalno odbačeni, rezultirao je komplikovanom entitetskom strukturom Bosne i Hercegovine

Izvor: R.D.

Default images

Deset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma je krupan jubilej povodom kojeg su osetile obavezu da nešto prigodno kažu sve strukture komplikovane državne tvorevine zvane Bosna i Hercegovina, kao i susedne zemlje koje su bile involvirane u bosansko-hercegovački sukob i međunarodna zajednica koja je, sa problematičnom efikasnošću, rešavala ratne konflikte na Balkanu tokom devedesetih godina. Dejtonskom sporazumu niko ne poriče da je doneo mir i posle skoro četiri godine haosa i krvoprolića učinio Bosnu i Hercegovinu koliko-toliko snošljivim mestom za život. U to ime, izgovorene su odmerene zdravice za jubilej, mada niko ne krije da dejtonska formula nije donela trajnu izvesnost bosansko-hercegovačkoj državi.

Pokušaj da tri zavađena naroda ostanu pod jednim državnim krovom, a da pri tom pojedini separatni nacionalno-državni programi ne budu radikalno odbačeni, rezultirao je komplikovanom entitetskom strukturom Bosne i Hercegovine. Svet šalje stalne poruke da će ujedinjenoj, pristojnoj BIH biti otvorena vrata evroatlantskih integracija. Da bi se taj cilj - čvršća i pouzdanija država BIH - ostvario, Dejtonski sporazum se sve češće javlja kao ograničavajući faktor. Otuda se iz međunarodnih krugova, kao i iz redova najbrojnijeg bošnjačkog naroda čuju inicijative za reviziju ustava skrojenog pre deset godina. Srpska strana u postojećim entitetima, odnosno u svojoj Republici Srpskoj, vidi kako-tako ostvaren nacionalni program i nerado govori o promeni dejtonskog modela. Opstanak srpskog entiteta je razlog i alibi nekim političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BIH da se takođe zalažu za reviziju Dejtona, ali ne u cilju jačanja BIH-jedinstva, već u nameri da svoj status konstitutivnog naroda dignu do nivoa zasebnog nacionalnog entiteta.
Dejtonski mirovni ugovor se u svojoj desetoj godini nalazi u makazama ovako oprečnih nacionalnih težnji primirenih, ali ne i trajno pomirenih BIH-naroda. I to je osnovni razlog za ne previše pompeznu proslavu i osnovanu zabrinutost šta će biti s dejtonskim čedom. U Bosni će se, nažalost, još dugo ocrtavati najdublja raselina izazvana međuetničkim sukobima malih balkanskih naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: