Petak, 21.11.2014.

16:19

Gašić: Nećemo u vojne saveze

Srbija razvija partnerstva na osnovu međusobnog uvažavanja i interesa, i u ovom trenutku ne razmatra članstvo u bilo kom vojnom savezu, kaže Gašić.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministar odbrane Bratislav Gašić je na forumu Sjangšan - prestižnoj naučnoj konferenciji koja se održava u Pekingu, istakao da su polazišta srpske nacionalne bezbednosti evropska spoljnopolitička orijentacija i unapređenje saradnje sa najuticajnijim subjektima međunarodne zajednice i državama u regionu.

Govoreći na skupu koji je otvorio ministar nacionalne odbrane Kine general-pukovnik Čang Vanćiuen, Gašić je podsetio da jugoistočna Evropa ima veliki geostrateški značaj i potencijal.

Zbog toga, kako je podvukao, države koje se nalaze u tom delu Evrope, imaju direktnu odgovornost da taj prostor učine bezbednim.

"Dostizanje potrebnog nivoa bezbednosti ključni je preduslov za integraciju regiona u mrežu globalne bezbednosti. Stav Srbije je da su glavne pretnje regionalnoj, ali i međunarodnoj bezbednosti terorizam, prekogranični kriminal, proliferacija oružja za masovno uništenje, korupcija i trgovina drogom", rekao je Gašić.

On je zahvalio i na gostoprimstvu i naglasio da je zadovoljan razgovorima koje je imao tokom posete Kini.

„Izuzetni rezultati procesa modernizacije ove prelepe zemlje, dokaz su šta Kina danas predstavlja u međunarodnim odnosima. Oni istovremeno na najbolji način potvrđuju ispravnost odluke državnog rukovodstva Srbije da gradi strateško partnerstvo i da Kina bude jedan od četiri stuba spoljne politike“, zaključio je srpski ministar odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: