Pobunjenici preuzimaju aerodrom

Proruski pobunjenici veoma su blizu toga da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom u Donjecku, posle akcija sprovedenih u četvrtak.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 02.10.2014.

16:56

Default images

Da snage Novorusije znatno napreduju potvrdilo je i vođstvo ukrajinske vojske, ali je demantovalo da je aerodrom opkoljen i da se državna vojska povlači.

Takođe je navedeno da su u sredu uveče vođene velike borbe, tokom kojih je sedam vojnika proruskih snaga poginulo, a jedan tenk je uništen.

Lider samoproklamovane Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko rekao je da će pripadnici vojske DNR potpuno preuzeti kontrolu za dva ili maksimalno tri dana.

Posle noćašnjih borbi na aerodromu je izbio požar, a sukob oko aerodroma traje već nekoliko meseci, čak i posle primirja koje je potpisano 5. septembra u Minsku.

Centar Donjecka, uključujući i stambene kvartove, našao se pod jakom artiljerijskom paljbom, prvi put od kada je potpisano primirje 5. septembra.

Poginuo zvaničnik Crvenog krsta

Švajcarac, zvaničnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) iz Ženeve, poginuo je danas u granatiranju centra Donjecka na istoku Ukrajine, javili su agencije.

Izveštač agencija Rojters video je besživotno telo srednjovečnog muškarca kako leži potrbuške na ulazu oštećene zgrade u kojoj su kancelarije MKCK.

Ministarstvo odbrane samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DPR) saopštilo je danas da je zvaničnik MKCK poginuo u granatiranju Donjecka, javila je ruska agencija Tass.

Predstavnik MKCK iz Ženeve Larant Etjen, državljanin Švajcarske, rođen 1976. poginuo je u Donjecku, potvrdio je Eduard Bašurin, funkcioner političkog odeljenja ministarstva odbrane DPR.

Švacarac je poginuo kada su granate počele da padaju po centru Donjecka, po prvi put, od dogovorenog primirja 5. septembar.

Delovi istočnog, ugljom bogatog čvorišta Donjecka, bili su pod teškom vatrom granata kada je pogođena 14-tospratni centralni šoping centar neposredno pre 18:00 časova po lokalnom vremenu, a reporteri AFP videli su da još jedna granata lomi prozore na sedištu MKCK i telo muškarca kako leži u blizini.

Agenciji AFP je rečeno da je žrtva zvaničnik globalne humanitarne organizacije sa sedištem u Ženevi.

I na sajtovima proruskih snaga u Donjecku postavljena je fotografija iz pasoša poginulog Švajcarca.

AFP navodi da, za sada, nije poznato ko je organizovao današnji napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: