Svet 0

30.04.2024.

16:00

Međunarodni sud odbio zahtev Nikaragve: Nema pravnih uslova za tu odluku

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je danas zahtev Nikaragve da naredi Nemačkoj da obustavi vojnu i drugu pomoć Izraelu i da obnovi finansiranje humanitarne agencije UN u Pojasu Gaze.

Izvor: Beta

Međunarodni sud odbio zahtev Nikaragve: Nema pravnih uslova za tu odluku
EPA-EFE/Remko de Waal

Podeli:

Najviši sud Ujedinjenih nacija saopštio je da nisu ispunjeni pravni uslovi za donošenje takvog naređenja.

Na ročištima u tom predmetu Nemačka je tvrdila da je izvozila veoma malu količinu oružja u Izrael otkako je ta zemlja započela ofanzivu na Pojas Gaze, posle smrtonosnog napada ekstremista palestinskog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Nikaragva, dugogodišnji saveznik Palestinaca, tvrdila je da Nemačka omogućava genocid u Pojasu Gaze slanjem oružja i druge podrške Izraelu.

Izrael, koji nije strana u postupku Nikaragve protiv Nemačke, snažno negira da njegov napad na Pojas Gaze predstavlja čin genocida i insistira da deluje u samoodbrani.

Tužba Nikaragve protiv Nemačke je najnoviji pravni pokušaj neke zemlje sa istorijskim vezama sa Palestincima da zaustavi ofanzivu Izraela.

Krajem prošle godine Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom pravde optužila Izrael za genocid. Oba procesa su pokrenuta u vreme kada se izraelski saveznici suočavaju sa sve češćim pozivima da prestanu da isporučuju oružje Izraelu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: