Utorak, 02.09.2014.

23:05

Obama stiže u Estoniju

Američki predsednik Barak Obama u sredu će doći u posetu Estoniji, jednoj od tri zemlje članice NATO-a koje se graniče s Ruskom Federacijom.

Izvor: B92

Default images

Ipak, glavni cilj Obaminog dolaska u Evropu je učešće na samitu NATO-a, koji će se 4.i 5. septembra održati u Velsu.

“Nije slučajnost da je Obama odlučio da svrati u Estoniju pre odlaska u Vels. Očekuje se da će on na oba mesta poslati poruke Rusiji i iskazati nesaglasnost s ruskom politikom prema Ukrajini“, rekao je Čarls Kupčan iz Saveta nacionalne bezbednosti SAD.

Predsednik SAD je istakao da je cilj njegove posete Estoniji uveravanje čelnika baltičke države u bezbednosne izazove koji predstoje Evropi. Takođe je naveo da Ukrajina nema obavezu da se pridržava zahteva NATO-a, jer nije članica, ali da će zemlje Alijanse stajati “rame uz rame sa njom“.

Obama će se u Talinu sastati i s čelnicima Letonije i Litvanije, a najavljena je poseta američkim vojnicima u jednom avio-hangaru u Estoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: