Utorak, 19.08.2014.

23:25

16 godina od otmice novinara na KiM

U četvrtak se navršava 16 godina od otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića, a dosad nema zvaničnih informacija o njihovoj sudbini.

Izvor: Tanjug

Default images

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) sutra će treću godinu za redom, na mestu gde su novinari oteti, na putu Velika Hoča - Zočište u opštini Orahovac, postaviti obeležje na srpskom i albanskom jeziku: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih."

UNS i DNKiM već su dva puta postavljali ploče, ali su ih nepoznate osobe rušile i odnele - prvi put u oktobru 2012. godine, a drugi krajem septembra 2013, nepunih mesec dana od postavljanja.

Đuro Slavuj i Slavko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima porodica poslednji put su vidjeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronadjen.

Udruženja su proteklih godina tražila da nadležne kosovske institucije, Euleks i Unmik, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije pokrenu i obnove istrage i podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

"Posle rušenja ploče u oktobru pretprošle godine Kosovska policija je tražila fotografiju obeležja radi sprovodjenja istrage, ali rezultata još uvek nema", navodi se u saopštenju.

UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: