Blic: Srbijom hara stomačni virus

Povraćanje, proliv, povišena temperatura, glavobolja i, ponekad, bolovi u trbuhu simptomi su crevnih viroza, kojih ovih dana ima u porastu, ali ne zbog poplava.

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2014.

07:31

Default images

Dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja Voždovac za Blic objašnjava da stomačnih virusa ima stalno, ali da se javljaju s vremena na vreme u većem procentu.

"Prvog dana simptomi viroze su najjači, dok drugog i trećeg dana polako prestaju, osim kod izuzetno teških slučajeva. Može da se javi temperatura kod mlađih, dok se kod starijih ređe pojavljuje", objašnjava doktorka.

Da bi se pacijent pravilno lečio najvažnije je da što pre dođe kod lekara. Ove viroze nisu opasne i većina obolelih se, bez posledica, oporavi za nekoliko dana.

Ipak, ozbiljniji problem može da nastane kod onih koji povraćaju i imaju jak proliv. U lakšim slučajevima, posebno kada oboleli ne povraća, vodu i elektrolite može da nadoknadi tako što će odgovarajući preparat koji se kupuje u apoteci, rastvoriti u prokuvanoj i ohlađenoj vodi i popiti.

Nadoknada vode i elektrolita je najvažnija treapija kod crevnih infekcija. Stomačni virus brzo se širi i veoma je zarazan za one koji kontaktiraju sa obolelima ili borave u istom postoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: