Utorak, 13.05.2014.

19:57

Vučić: Volimo RS, ali poštujemo BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da njegova poseta Sarajevu nije nikakav otklon od Banjaluke i Republike Srpske.

Izvor: Beta, RTS

Default images

Vučić je u izjavi za RTS poručio da sledi vreme novog poverenja i neuporedivo bolje saradnje između Srbije i BiH.

"Nema nikakvog otklona od Banjaluke. Poštujemo i volimo Republiku Srpsku, ali poštujemo integritet BiH. Niko ne može da uništi Republiku Srpsku, ali poštujemo integritet BiH i smatramo da treba da postoji i da sa njom sarađujemo i uspostavljamo poverenje", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da sledi vreme novog poverenja između Srbije i BiH i neuporedivo bolje saradnje.

On je prethodno za Tanjug izjavio da je veoma zadovoljan rezultatima današnje posete Sarajevu, kao i da očekuje dalji rast spoljnotrgovinske razmene Srbije i BiH.

Vučić je podvukao da je bilo mnogo manje političkih deklaracija nego u nekim ranijim susretima, a mnogo više konkretnog.

Sumirajući posetu Sarajevu i razgovore koje je imao, rekao da očekuje da i dalje raste spoljnotrgovinska razmena, da raste izvoz Srbije u BiH kao i iz BiH u Srbiju i da od toga imaju koristi građani obe zemlje.

Premijer Srbije je naveo da je razgovarao i sa predstavnicima biznisa, verskih zajednica...

On je dodao da uvek ima problema, ali da je pozitivno to da saradnja i trgovinska razmena između Srbije i BiH stalno raste i da očekuje da već sledeće godine Srbija bude prvi partner BiH, a BiH Srbiji treći partner odmah uz Nemačku, Rusku Federaciju i Italiju.

Vučić je ukazao da se danas u Srbiji ne mogu pronaći novine koje će loše da govore o bošnjačkim poltičarima i o BiH i da je to vreme u Srbiji prošlo istovremeno se zahvalivši svim ljudima u BiH koji su shvatili, razumeli da je budućnost BiH u saradnji sa komšijama.

"Zadovoljan sam što smo mi to razumeli i što ćemo zajednički da stvaramo zdravije i bolje odnose, što svi razumeju da Srbi i Bošnjaci i Hrvati moraju da žive u miru i da zajednički moraju sve probleme da rešavaju", rekao je Vučić Tanjugu.

Veća poslovna saradnja dve zemlje

Vučić je za RTS rekao i da bi Vlada Srbija htela da vidi više biznismena iz BiH u Srbiji i istovremeno veće prisustvo Srbije u BiH.

"Konkretno smo zahtevali da možemo da učestvujemo po njihovom Zakonu o javnim nabavkama u prodaji naših sirovina i materijala u Kreka Banovići i da možemo da prodajemo naše vatrostalne materijale železarama u BiH", rekao je Vučić.

Dodao je da je zamolio da BiH ne donosi, po oceni Srbije, diskriminatorski zakon za proizvođače vina i piva, koji bi dramatično oštetio srpsku privredu, proizvođače i radnike.

Najavio je da će krajem juna i početkom jula biti održani sastanci sa predstavnicima država regiona pod okriljem EU.

"Tu ćemo razgovarati o zajedničkim projektima i dobijanju novca od EU. Koliko ćemo biti uspešni da zajednički to uradimo i ostvarimo korist za Srbe i građane Srbije, ali i za Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u BiH, to je na nama i na tome koliko ćemo biti uspešni u tome da razmišljamo o budućnosti a ne da besmisleno trošimo vreme na prošlost oko koje ćemo se možda nekada dogovoriti, a možda nikada", rekao je Vučić.

Vučić je tokom posete Sarajevu razgovarao sa državnim vrhom BiH, obišao Baš-čaršiju i posetio pravoslavnu, katoličku crkvu i džamiju. Posetio je Savet za regionalnu saradnju, gde je razgovarao sa Goranom Svilanovićem, koji je na njegovom čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: