Ukrajina ponovo uvela regrutaciju

Ukrajina je ponovo uvela regrutaciju zbog pogoršanja situacije na istoku i jugu zemlje, gde nedeljama traje proruska oružana pobuna.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.05.2014.

18:50

Default images

Prelazni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov potpisao je danas ukaz o tome koji odmah stupa na snagu.

Prelazni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov potpisao je danas ukaz o tome koji odmah stupa na snagu.

Regrutacija se proglašava "obzirom na pogoršanje situacije na istoku i jugu zemlje.. jačanje proruskih oružanih jedinica, preuzimanje kontrole nad javnim upravama i nad vojnim jedinicama što ugrožava teritorijalni integritet", navodi se u saopštenju.

Regrutacija obuhvata muškarce stare od 18 do 25 godina koji nemaju pravo da budu oslobodjeni vojne obaveze po nekom osnovu.

Turčinov je juče rekao da su njegove snage "bespomoćne" da uguše nemire u pojedinim istočnim delovima zemlje, i da je cilj sada da se spreči da se oni pršire, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Proruski pobunjenici danas su zauzeli kancelariju regionalnog tužioca u istočnom gradu Donjecku, a već imaju kontrolu nad javnim zgradama u desetak gradova na istoku.

Ukrajina optužuje Rusiju za organizovanje zauzimanja većeg broja zgrada lokalnih samouprava na istoku, što Moskva negira. Oko 40.000 ruskih vojnika razmešteno je blizu ukrajinske granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: