"VMA lečila rane ratova"

Vojnomedicinska akademija u Beogradu obeležila 170 godina rada, a svečanost tim povodom održana je u Domu garde na Topčideru, u prisustvu državnog vrha.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

23:02

Default images

Čestitajući jubilej, predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da su među građanima Srbije upravo Vojska i Ministarstvo odbrane institucije koje sa opravdanjem uvažavaju najveće poverenje.

"Na uspostavljanje tog poverenja bitno je uticao i vojni zdravstveni sistem, čiji je vitalni deo i pokretačka snaga Vojno medicinska akademija. Ona je institucija od nacionalnog značaja i već decenijama jedna od najvećih i najuglednijih vojnih bolnica u jugoistočnoj Evropi", kazao je Nikolić.

On je poručio da lekari te institucije zaslužuju divljenje i poverenje svojih kolega širom sveta, i stiču ugled u okviru bogate međunarodne saradnje, kao i učešćem u brojnim multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.
Tanjug
"Čestitam vam, tako se vrši promocija stečenih znanja i veština naših vojnih lekara i medicinskog osoblja, tako se dosledno predstavlja naša zemlja u svetu", kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao da VMA dosledno brani tradiciju Centralne vojne bolnice, koja je osnovana pre 170 god, a koja je kroz dugu istoriju delila sudbinu svoje otadžbine i lečila "rane ratova i stradanja svog naroda".

Prema njegovim rečima, nije dovoljno samo baštiniti tradiciju, već težiti modernim standardima.

"Zato od vas sa pravom očekujemo najviše u sprovođenju vizije modernog, reformisanog društva, koje podrazumeva pružanje vrhunskih medicinskih usluga i primenu najsavremenijih svetskih metoda u radu", kazao je on.
Tanjug
Vojnomedicinska akademija bavi se lečenjem, preventivom, obrazovanjem i naučno-istraživačkim radom, a kroz njenu kliniku godišnje prođe oko 30.000 pacijenata i obavi se oko pola miliona pregleda.

Kao dan VMA obeležava se 2. mart, jer je tog datuma 1844. godine, ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića, osnovana prva centralna vojna bolnica.

Danas, uz 27 klinika i 17 instituta, na VMA rade i Dijagnostičko-poliklinički centar, Centar za kontrolu trovanja, Centar hitne pomoći i Centar za transplataciju organa i koštane srži, u kojima se sprovodi više od 5.000 različitih dijagnostičkih i terapijskih procedura.

Pored službe lečenja, na VMA je organizovana edukacija medicinskih kadrova svih profila i naučno-istraživački rad u skladu sa najvišim standardima i sopstvenim specifičnostima, a u svom sastavu ima i Medicinski fakultet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: